Слободна Херцеговина » ПЕРСА КЛИМЕНТА: Министарство енергетике улаже 200.000 КМ у асфалтирање насеља Виногради у Љубињу

ПЕРСА КЛИМЕНТА: Министарство енергетике улаже 200.000 КМ у асфалтирање насеља Виногради у Љубињу

  • Предсједница Скупштине општине Љубиње Перса Климента вјерује да за ову сиромашну херцеговачку средину долазе бољи дани, а оптимизам поткрепљује и добрим вијестима из Бањалуке.

Наиме, Влада РС је на ииницијативу Министарства индустрије и енергетике донијела одлуку о улагању додатних 200.000 КМ у саобраћајницу љубињског насеља Виногради.

– Асфалтирање љубињског насеља Виногради за нас је изузетно значајна, јер је ријеч о новом, али и највећем насељу наше општине. Овај пројекат ријешио би питање оборинских вода, канализације, тротоара, ивичњака. Поред 350.000 КМ које смо планирани из кредитног задужења буџета општине Љубиње, значајна је и одлука Владе РС да овај пројекат подржи са 200.000 КМ – каже Перса Климента и најављује да ће се за завршетак овог пројекта општина Љубиње обратити и Влади Србије и предсједнику Александру Вучићу са молбом да се Љубињу упути помоћ за завршетак овог пројекта.

– Предсједник Србије је и рјечју и дјелима показао посебан сензибилитет према Херцеговини, па вјерујем да ће показати разумијевање и за Љубиње – рекла је Климента.

Међутим, ово није једина добра вијест из Љубиња. Наиме, ових дана објављен је и тендер вриједан 150 милиона марака за додјелу концесије за изградњу соларне електране у Љубињу за коју су интересовање показали једна аустријска и једна турска компанија. Тендер је отворен до 27. јула.

Климента истиче да је започео и пројекат наводњавања Љубињског поља.

– Вриједност пројекта је три милиона марака. Локална заједница и Министарство пољопривреде заједно су уложили 15%,  а из средстава гранта Свјетске банке издвојено је 85%  новца за реализацију овог пројекта – каже Климента наводећи да је ове године завршен пројекат увођења ЛЕД расвјете у општини Љубиње вриједан 240.000 марака.

Предсједница Скупштине општине Љубиње истиче да ову средину и даље муче инфраструктурни проблеми, а највећи је магистрални пут Љубиње-Столац, који не задовољава ни минималне стандарде.

Урађен је пројекат, међутим није ушао у буџет Министарства саобраћаја ни путева Републике Српске. У посебно је лошем стању 14 километара овог пута. Честе су саобраћајне незгоде, тако да смо доста пута апеловали на министарство да тај пут напокон буде реконструисан – каже Климента и наводи да је у Љубињу горући проблем запошљавање.

– Реализација градње соларне електране повући ће запослење одређеног броја људи. Један дио људи требао би да се запосли и на пројекту око система наводњавања. Истина је да је ријеч о сезонским пословима, али корисно је било шта – каже Климента која се нада да ће доћи и до реконструкције пута Љубиња-Требиње.

– Прича се о томе, али још увијек немам потврду да ће то и да се деси. Било је приче и о асфалтирању и спајању пута преко Планих дола који је и најкраћи пут до Требиња. Остало је врло мало километара да се споји тај пут, који би уз проширење, био веома користан. Љубињска страна је асфалтирала тај пут с прекидима до Горње Ивице. Требињска страна је асфалтирала нешто више. Мислим да би добро било да се договоримо и да се тај дио пута заврши, као и пут који води према Берковићима – каже Климента и истиче да је Љубиње отворено за сарадњу са свим локалним заједницама.

– Добра је сарадња са Владом Републике Српске. Свјесни смо чињенице да влада беспарица и да је мало новца које треба распоредити на доста локалних заједница. Није лако, али тамо гдје се обратимо наилазимо на разумијевање, бар кад су ови круцијални пројекти у питању – закључује Климента.

Трифко Ћоровић/Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина