Слободна Херцеговина » Онима што плачу: Да ли стварно владамо слободом воље?

Онима што плачу: Да ли стварно владамо слободом воље?

  • Не може ме нико убиједити да је за избор између културе и простаклука на нивоу нације довољан даљински управљач. Јер то о чему говорите је слобода воље, коју неки сагледaвају углавном као одраз демократије, а неки као дар од Бога.

SANJA

Но, кад би све било по слободи воље, овај би свијет одавно дотакао дно, а није да му се не приближава. Постоје људи који, нажалост, нису на неким интелeктуалним висинама и којима интелектуалци требају помоћи усмјеравајући га на она поља која су удаљена од простаклука, а многима су непозната. Не мора то бити највећи степен елитистичке културе, и не треба.

Кажете да народ треба да тражи културу, а нпр. Ћирило и Методије су ишли међу народ, није народ њих тражио.

Друго, моје комшије на селу зими гледају ријалитије, али када почне било која емисија о пољопривреди, сељаку из било којих српских крајева, документарна емисија… даљински управљач се зауставља на том програму.

00

Дакле, слободу воље, ипак, неко може да контролише. У реду, ја ћу гледати два страна програма, али како наша култура контролише слободу воље ако гледам два СТРАНА програма.

Колико нас је написало за вријеме неких дана жалости: одличан програм. Није могуће да не бисте вољели и у срећнијим приликама да је такав.

Није ово никаква борба, јер смо унапријед поражени. Не мислим на културу! Култура је преживљавала захваљујући појединцима и много гора времена.

Закрчен је пут до оних због којих се култура ствара и којима би се требала наметнути, усадити, суптилно, ПОДВАЉУЈУЋИ интелекту осредњих висина, као што му својом програмском шемом и новцем подваљују власници приватних телевизија лажну реалност и осјећај да су они бољи, јер у тим емисијама траже доказ да од њих има неко гори.

Као родитељ према дјетету у пеленама, љекар према пацијенту, свештеник према невјернику… српски интелектуалац према човјеку који бјежи од стварности и душу своју храни простаклуком! Биће нам боље тек када сви будемо бољи.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина