Слободна Херцеговина » ОДЛАЗАК ЗНАМЕНИТОГ ХЕРЦЕГОВЦА: Академик Драгутин Зеленовић отишао у вјечност

ОДЛАЗАК ЗНАМЕНИТОГ ХЕРЦЕГОВЦА: Академик Драгутин Зеленовић отишао у вјечност

  • У Новом Саду је у 92. години преминуо академик Драгутин Зеленовић, бивши декан Факултета техничких наука, некадашњи ректор Новосадског универзитета, дописни члан САНУ, редовни професор ЕЦПД Универзитета за мир Уједињених нација и бивши премијер. Добитник је Октобарске награде града Новог Сада, Награде за животно дело Покрајинске владе, Медаље заслуга за народ са сребрним зрацима и Ордена рада другог реда. Био је један је од оснивача и најутицајнијих чланова Удружења Срба Херцеговаца у Новом Саду.

Цео радни век посветио је науци, а као млади инжењер учествовао је у стварању новосадског индустријског бума и пробоју Југоалата на светско тржиште.

Зеленовић је рођен 1928. године у Сиригу.

Средњу Техничку школу завршио је у Новом Саду, дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а докторирао на Машинском факултету у Новом Саду.

На ФТН-у је, где је био редовни професор још од 1976. године, развио и држао наставу из предмета Пројектовање производних система, Управљање производним системима, Технологија организације индустријских система, Ефективност/поузданост система у машинству и Интелигентно привређивање.

Од 1975. до 1979. био је декан Факултета техничких наука, а потом проректор и ректор УНС-а крајем осамдесетих. Током тог периода приписује му се управљање пројектима изградње зграде Правног факултета, дела зграде ПМФ-а, Асистентског дома, Студентског дома, главног трга у Кампусу Универзитета, …

Током кратке политичке каријере, био је представник Војводине у председништву СФРЈ, а потом је почетком 1991. изабран за председника прве Владе Републике Србије на предлог Слободана Милошевића. Није успео да наметне свој план развоја, па је већ у децембру исте године поднео оставку и вратио се обавезама на факултету.

У звање професора Емеритуса изабран је 2006. године. Током научне каријере објавио је 26 стручних књига и мноштво радова.

Место и време сахране и комеморације биће накнадно јављено.

www.021.rs

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Milovsn R. Pecelj Reply

    Profesor Zelenovic je za zivota postao legenda. Kampus na Limanu nebi bio ovakav da nije njega. Kao nekadasnji student Novosadskog univerziteta, voleo bih da uskoro prosetsm istom stazom koja ce nositi njegovo ime. Milovan R. PECELJ

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина