Слободна Херцеговина » Нови Закон о раду до краја године?

Нови Закон о раду до краја године?

  • Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће Нацрт новог закона о раду бити упућен у процедуру и у случају да неко од социјалних партнера буде опструисао његово доношење, а закон би у парламенту Српске коначно требало да буде усвојен до краја године.

rs
“Покушаћемо поново да окупимо све социјалне партнере због озбиљности документа који доносимо, а у крајњем случају, ако неко од социјалних партнера буде опструисао или не буде желио доћи на те разговоре, ми са Нацртом закона о раду морамо ићи у процедуру”, рекао је Савановић новинарима у Бањалуци, након што данас није одржана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске због недоласка представника Савеза синдиката Српске и недостатка кворума.
Он је подсјетио да још од прошле године постоји радна верзија Нацрта закона о раду који је, према програму рада парламента Српске за ову годину, требало да иде у процедуру у мају.
Савановић је истакао да Влада жели да нови Нацрт закона о раду усагласи са социјалним партнерима.
Он је прецизирао да, према Нацрту новог закона о раду, у уговору о раду остаје категорија “рад на одређено” и “рад на неодређено вријеме”.
Савановић је поручио да у новом Закону о раду права радника неће бити урушена, већ фаворизована, те да ће одвојити рад о нерада.
Он је рекао да ће бити подржани радници који предано извршавају обавезе, док ће нерадници бити санкционисани у складу са законском процедуром.
Предсједник Економско-социјалног савјета Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је новинарима да Унија удружења послодаваца Српске очекује да Влада сачини радну верзију новог Нацрта закона о раду и да социјални партнери разговарају о одређеним приједлозима, измјенама и допунама.
“Ако неко не жели да учествује у овим разговорима, ми не можемо зауставити живот”, каже Шкребић.
Он је рекао да је у Нацрту закона о раду предвиђено да се минималан број дана годишњег одмора са 18 повећава на 20 дана, што није на штету радника.
Шкребић сматра разочаравајућим и изненађујућим став представника Савеза синдиката Републике Српске да не дођу на сједницу, истичући да бојкот сједнице представља урушавање комплетног система који функционише.
Он је рекао да је сједницу Економско-социјалног савјета Републике Српске првобитно заказао за 28. април, на захтјев Савеза синдиката Републике Српске, али да је у међувремену, на њихов захтјев, сједницу помјерио за данас због прославе првомајских празника.
Шкребић наводи да Унија удружења послодаваца Републике Српске никада у радној верзији Нацрта закона о раду није захтијевала увођење рада на одређено вријеме и престанак рада на неодређено вријеме.

Извор: Радио Требиње/Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина