Нема разлога за првомајска славља у Херцеговини

Нема разлога за првомајска славља у Херцеговини

  • Још један први мај херцеговачка привреда дочекала је на кољенима. Судбина већине приватизованих херцеговачких предузећа је стечај и ликвидација.

stecaj
Према подацима Окружног привредног суда у Требињу, за мање од пет година, стечај је покренут у 183 привредна колектива у Херцеговини, од чега су 154 стечајна предмета ријешена.
У 2010. години отворено је 35 стечајева, сљедеће године 25, а 2013. године 26 стечајних поступака. Лани је у стечај отишло 18 предузећа од Требиња до Фоче, а у прва три мјесеца ове године четири фирме.
Веселин Савић, директор Подручне привредне коморе Требиње, каже да је проблем што се стечајеви касно покрећу, кад се дугује радницима, добављачима и држави, а стечајни поступак дуго траје.
-Приватизација у РС је проведена брзо. Имовина коју су генерације стварале за неколико година је продата и то у друштву које је изашло из рата и гдје новца није било. Предузећа су, углавном, куповали ратни профитери јер су била јефтина, а нису знали шта ће са тим фирмама, објашњава Савић.
Он наводи да су начин рада и технологије много савременије, па и предузећа која су опстала након приватизације морају смањивати број радника и прилагођавати се новим захтјевима тржишта.
У регионалном синдикату су сагласни да се стечајеви покрећу касно, кад су дуговања много виша од имовине предузећа.
– Скоро ниједна фима у Херцеговини након стечаја није обновила производњу. Стечајна маса је толико обезвријеђена, а дуговања увелико премашују вриједност предузећа да не постоји „чаробни штапић“, нити стечајни управник који у таквој ситуацији може нешто покренути, каже Драган Симовић, извршни секретар Регионалног синдикалног центра Требиње.
Према посљедњим информацијама, предузеће „Никола Тесла“ још није уплатило новац за нови погон требињског „Новотекса“, а стечајни управник Лазар Ђурђевић очекује да ће то бити послије првомајских празника и да ће се испоштовати рок од два мјесеца од продаје „Новотекса“.

Извор: Радио Требиње / Д.Ч.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина