Слободна Херцеговина » Награда „Петровдански вијенац“ за Радомира Уљаревића

Награда „Петровдански вијенац“ за Радомира Уљаревића

  • Песничка награда „Петровдански вијенац“ за 2014/2015. годину додељена је песнику Радомиру Уљаревићу за књигу пјесама „Школа одучавања“, објављену 2015. године у издању Архипелага из Београда.

 

uljarevic

Фото: Независне новине

Одлуку о награди једногласно је донео жири у саставу Јован Делић, председник, Ранко Поповић и Драган Хамовић, наводи се у саопштењу издавачке куће Архипелаг. Радомир Уљаревић важи за песника критичко-иронијског лирског одговора на изазове стварности, искривљеног света и човештва. Тај одговор је одсечан и језгровит, овај песник уме с језиком, наводи се у образложењу жирија.

Како се додаје, песме у збирци „Школа одучавања“ одликују се истим, обзирним односом према језичком оруђу, али су тематски усмерене на стишаније и присније подручје, потрагу за духовним упориштем. Према оцени жирија, реч је о песмама духовних преиспитивања, често драматичног вапаја за спасењем, хришћански разрешујућих парадокса.

„Песник се огледа и у животима других, људи с именом и презименом, о којима излаже сажете лирске приче, духовне параболе, сачињава душевне портрете. Песник баца поглед и на предање, на повесне и митске приче које нас се тичу, као што је прича о Лазару из Витаније“, пише у образложењу жирија. Радомир Уљаревић је, како се истиче, у збирку „Школа одучавања“, компоновану с пажњом, унио пет лирских кругова, уводну и изводну песму.

Њима је заједничко једно сасвим савремено, неглумљено боготражилаштво, наслоњено на доказе локалног, народног али и општег искуства живе и живљене вере, очитих и невидљивих подвига и малих чуда, давних и садашњих, смтрају чланови жирија. Награда се састоји од венца петровданског цвећа, повеље, кандила и новчаног износа, а подразумева и научни скуп о поезији награђеног песника, који ће се одржати наредне године, и објављивање књиге његових изабраних песама.

Радомир Уљаревић је навео да је све везано за поезију скровити и да је поезија осјетљивија од вина, и потребује посебне сасуде за чување, а те сасуде су ум, срце и душа, све оне тајне и дубоке ризнице у којима се одржава у стању вечитог врења. Како је додао песник зна да је поезија „тајни живот“, а он је доживљава као свету тајну која скида вео са тајни, и враћа га на ствари које нису тајне, додао је Уљаревић.

„Дакле, све оно што смо навикли да гледамо, сав онај за нас видљиви свијет, поезија обавија велом тајне, а онај, пак, тајновити нам отвара и показује, и та откривалачка ангажованост поезије као њено основно својство, заводљива је, и то је чини краљицом вјештине“, навео је Уљаревић. Радомир Уљаревић (61) објавио је 14 књига песама. Добитник је више домаћих и међународних награда за поезију.

ИЗВОР: ТАНЈУГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина