На „Иваниним данима“ о књизи и медијима

На „Иваниним данима“ о књизи и медијима

  • Београдска основна школа „Зага Маливук“ чува успомену на омиљену професорку енглеског језика Ивану Ванић-Савић, идејног творца ТВ емисије „Азбучник идентитета“.

И ове године у част ове изузетне жене, која нас је напустила, организоване су бројне манифестације у оквиру „Иваниних дана“, међу којима издвајамо предавање свештеника др Оливера Суботића о духовном лику Николе Тесле и утицају његових родитеља на ставарање генија, а последње у низу дружења са основцима уприличено је на Међународни дан школских библиотека.

Мугдим Шехалић, познати новинар, стручњак за маркетинг, предавач и песник надахнуто је ученицима ове школе говорио о њеном величанству књизи и медјима у време када електоника и дигитална форма покушавају да преузму примат.

-Неће се то догодити – самоуверено је рекао Шехалић истичићи како је књига опстала кроз векове.

– Њена улога у информисању, образовању и забави људи је незамењива. Књигу можемо да читамо на било ком месту, у њој можемо да подвучемо оно што нам се чини важним, да је чувамо као успомену на детињство, да јој се изнова и изнова враћамо…

Шехалић је посебно подвукао како нас књига формира као личности и трасира пут нашој каријери. Када су у питању посебно штампани медији они, како је приметио, немају баш светлу будућност, јер су суочени електронским медијима, који су много бржи, нуде много више информација и у сваком тренутку као на длану можемо да видимо и чујемо шта се дешава широм планете.

С тим у вези Шехалић је посебно поменуо интернет и друштвене мреже, који нуде неслућене могућности, али са собом носе и бројне замке, па и опасности. Због тога је саветовао основцима да добро отворе очи када им се преко интернета обраћају непознате особе, нешто им нуде и обећавају.

-У том случају обратите се родитељима и својим наставницима јер они су ти који о вама брину и штите вас од таквих непознатих људи који често имају лоше намере – рекао је Шехалић.

Током фебруара наредне године „Иванини дани“, који се организују уз свесрдну помоћ адвоката Предрага Савића, Иваниног супруга, биће настављени Радионицом о медијској писмености. Завршна свечаност и додела награда за шест ученика ОШ „Зага Маливук“, који постигну најбоље резултате на општинским, градским и другим такмичењима и изложба ђачког стваралаштва биће одржани 25. априла 2020. године када ће и званично бити завршени дани посвећени Ивани Ванић Савић.

Здравко Елез/ Тамо далеко 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина