Слободна Херцеговина » На дну Билећког језера потопљен је крај који крије многе тајне! (ВИДЕО)

На дну Билећког језера потопљен је крај који крије многе тајне! (ВИДЕО)

  • На дну језера налазе се напуштена села, која су евакуисана приликом градње хидроцентрале Требиње И. Заједно са селима, вода је потопила и споменике прошлости: гробља, путеве и цркве

jezero-620x350

Кад се од Гацка крене кроз Билећу, ка Требињу и Херцег Новом, одједном испред очију “пукне” непрегледна водена површина – Билећко језеро. Оно се налази на реци Требишњици (код Билеће) у Републици Српској. Пролазници имају утисак да оно нема крај, а како и не би када је површина језера око 33 километра квадратних. Ипак, оно по чему се разликује од многих других језера јесте начин на које је настало и велика тајна коју крије.

Наиме, ово вештачко језеро је настало изградњом бране Гранчарево на реци Требишњици близу града 1968. године. Брана је висока 123 метра, а широка у врху 439 метара. На дну језера налазе се напуштена села, која су евакуисана приликом градње хидроцентрале Требиње И.

Подизањем воде потопљене су куће и имања из села Паник, Орах, Чепелица, Задубље и Мируше.

Заједно са селима, вода је потопила и споменике прошлости: гробља, путеве и цркве. Међу њима је и манастир Косијерево, као и многи културно-историјски споменици.

На дну овог језера крије се заправо читаво једно насеље које у себи чува дух прошлости, и које би могло да исприча гомилу невероватних прича.

Због изградње бране Гранчарево на Требишњици и стварања акумулационог Билећког језера, манастир Косијерево премештен је на нову локацију у село Петровићи у Бањанима. У свом поседу ово светилиште имало је око 3.000 хектара земље, своје млинове, а у склопу порте налазила се и болница.
После 1946. године бивша комунистичка власт одузела му је готово целокупну имовину, а после премештања манастиру је остала само невелика порта и пола хектара неплодне земље.

Што се Билећког језера тиче, оно као и цели слив Требишњице, обилује изузетним локалитетима за роњење. То језеро је изузетно популарно код спортских ронилаца који у његовим дубинама могу да виде читаво једно место – куће, путеве, цркве, гробља, али и фантастични крашки подводни рељеф.

Поред ронилаца, Билећко језеро је и омиљена дестинација рибиловаца.

Али не само њих – ту многи Билећани и путници намерници воле да се брчну лети, јер имају утисак као да су на мору – које има слатку воду.

Извор: (Требињеданас/ Телеграф.рс / Б . Б.)

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина