Слободна Херцеговина » Мађари долазе на границу БиХ

Мађари долазе на границу БиХ

  • Министарство безбједности БиХ планира да на границу БиХ према Србији и Црној Гори доведе мађарске граничаре како би ојачало контролу и спријечило најављену најезду миграната.

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић потврдио је за “Глас Српске” да је од мађарских званичника добио понуду да пошаљу стотину граничара како би својим искуством помогли у контроли границе на мигрантској рути. Он каже да би на састанку са амбасадором Мађарске у БиХ Кристијаном Пошом требало да добије прецизније информације о евентуалном ангажовању мађарских граничара.

– Евентуални ангажман би требало да буде прецизиран билатералним споразумом између Мађарске и БиХ. Министарство безбједности ће припремити тај споразум и упутити га Предсједништву БиХ на одлучивање. Уколико Предсједништво БиХ то одбори, можемо очекивати Мађаре на граници – објашњава Мектић.

Он истиче да мађарски граничари неће имати овлашћења Граничне полиције БиХ, нити оружје, већ ће практично вршити мониторинг контроле државне границе, додајући да би и такав њихов ангажман сигурно допринио бољој контроли границе и спријечио мигранте у илегалном преласку.

Министар безбједности БиХ истиче и добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова РС које пружа несебичну подршку у контроли границе.

– Европска унија је обезбиједила средства за плаћање смјештаја и хране за припаднике МУП-а РС, док терет плаћања дневница пада на МУП. Из МУП-а су ми рекли да могу у испомоћ да пошаљу 200 полицајаца, али да не долази у обзир да на границу долазе припадници неке друге полицијске агенције и ја то поштујем – каже Мектић.

Он каже да не би имао ништа против да БиХ своју границу заштити по узору на Мађарску, односно да постави жицу и тако онемогући илегални прелазак границе.

– Ја лично бих сутра пристао на то, али не могу ништа да урадим на своју руку, јер о томе не одлучује министар безбједности – каже Мектић.

Иако то Мектић није желио да потврди, “Глас Српске” сазнаје да је Мађарска спремна да БиХ донира жицу и стубове па чак и да плати постављање те опреме на граници само да буде спријечена нова најезда миграната.

Одговарајући на питања о нацрту закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли који припрема његово министарство, Мектић каже да се на томе још ради, као и да се измјене закона односе на неке друге ствари, а не на проблем са мигрантима.

– У складу са закључком Савјета министара, ми радимо на припреми и утврђивању наведеног нацрта закона како би он у нормативном, финансијском те имплементационом смислу био потпуно јасан – каже Мектић.

Бивши министар унутрашњих послова РС и предсједник Форума за безбједност града Бањалука Радислав Јовичић каже да нема ништа против појачане контроле границе, али под условом да се ни на који начин не задире у надлежности РС.

– Мађарска је имала искуства са илегалним мигрантима и сигурно да би њихова искуства могла да буду од помоћи када се ради о контроли границе, али као и у свему осталом код нас, политика има задњу ријеч, па ће и о том евентуалном ангажовању мађарских граничара одлучивати политика – каже Јовичић.

Оружане снаге

Драган Мектић каже да припадници Оружаних снага БиХ не могу да контролишу границу, јер би то било противзаконито.

– Предсједништво БиХ је дало сагласност да се крене у процедуру која би омогућила укључивање припадника ОС­ БиХ у контролу границе, али министарка одбране Марина Пендеш је категорична у ставу да то није могуће ни по закону, ни по Уставу, односно да је могуће само ако се прогласи ванредно стање – каже Мектић.

Дарко Момић/ Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина