Слободна Херцеговина » Линта: Хрвати нам отели Сињску алку и ојкање, а сада би и ћирилицу!

Линта: Хрвати нам отели Сињску алку и ојкање, а сада би и ћирилицу!

  • Ректор Загребачког универзитета оценио да су ћирилица и глагољица „старохрватска писма” и да би било лепо поново их видети у настави

linta

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је јуче изјаве ректора Загребачког универзитета Дамира Бораса и директора Хрватског института за језик Жељу Јозића да је ћирилица старо хрватско писмо, истичући да је у питању „континуирана хрватска политика отимања важних елемената српског културног наслеђа”.

Линта је у саопштењу оценио да је тако и Мирослављево јеванђеље, најзначајнији и најлепши српски рукописни споменик, проглашено за дело писано хрватском ћирилицом.

Оцењујући да су Хрвати већ отели Сињску алку и српско народно појање – ојкање – које је у Унеску уписано као хрватски народни обичај, Линта је навео и да је на делу „континуирана хрватска политика да се познате личности из српске историје проглашавају Хрватима, као што су Руђер Бошковић, Никола Тесла и многи други”.

Председник Савеза Срба из региона је подсетио да је две недеље након успоставе НДХ донесена законска одредба о забрани ћирилице, као и да су током деведесетих систематски уништаване књиге на српском језику и ћирилици уз одобравање, како се наводи, „Туђмановог режима, хрватских интелектуалаца и научних и културних институција”.

У саопштењу се подсећа да је након уласка Хрватске у Европску унију започета антићирилична кампања у Вуковару разбијањем и скидањем двојезичних табли.

Како наводи Линта, важно је нагласити и да Хрватска упорно одбија да спроведе Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године, у коме јасно стоји одредба о равноправној употреби ћирилице у 19 општина и два града где је учешће Срба преко једне трећине у становништву.

Ректор Загребачког универзитета Дамир Борас рекао је „Јутарњем листу” је да су ћирилица и глагољица „старохрватска писма”, те би било лепо поново их видети у настави. Уверен да ће у стручној јавности многи мислити исто, Борас је рекао да би ћирилицу требало вратити у школе, а да би глагољицу требало понудити као изборни предмет. „Укидање ћирилице дугорочно није било добро. Ћирилица је увек била хрватско писмо и сматрам да ће у тренутку када постане уобичајено писмо које се учи у школи изгубити политичку тензију и постати оно што заиста јесте, писмо којим су се наши људи користили од памтивека”, поновио је Борас за портал „Индекс”.

Давор Дукић, редовни професор Одсека за хрватски језик и књижевност, наводи два разлога због којих би било добро учити ћирилицу. „На ћирилици имамо низ старих текстова, а познавање тога писма помаже учењу руског језика. Други је разлог то што се код наших суседа користе и ћирилица и латиница, а савладавањем основа ћирилице у основној школи наши би ученици добили могућност читања стручне литературе на ћирилици”, навео је Дакић, који се, како се наводи, слаже са тезом да је ћирилица остала у хрватском образовном систему данас не би било толико тешкоћа са увођењем ћириличних плоча у Вуковару.

Извор: Политика / Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина