Слободна Херцеговина » КОНЗУЛАРНА КАНЦЕЛАРИЈА СРБИЈЕ: Желимо да створимо услове за останак младих у Херцеговини

КОНЗУЛАРНА КАНЦЕЛАРИЈА СРБИЈЕ: Желимо да створимо услове за останак младих у Херцеговини

  • Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је Срни да канцеларија у Требињу, осим пружања конзуларних услуга становницима, посебну пажњу поклања унапређењу привредне, културне, образовне, медицинске и других видова сарадње овог дијела Републике Српске са Србијом с циљем стварања услова да млади остају на овим просторимa.


„Тренутно је у фокусу конкретизација економске сарадње која је препозната у пројекту ‘Херцеговачка кућа’, односно пружање помоћи у организовању производње аутохтоних пољопривредних производа који би се могли пласирати на тржиште Београда“, рекао је Николић и подсјетио да је Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије Бањалука са сједиштем у Требињу отворена у априлу.

Он је истакао да ће таквим приступом бити омогућено запослење значајног броја становника Источне Херцеговине, уз истовремену промоцију туристичких потенцијала Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће, Берковића, Љубиња и Источног Мостара.

Николић је навео да се истовремено реализује и пројекат помоћи грађанима Требиња, као и општина које гравитирају на том подручју, кроз организацију боравка најеминентнијих медицинских специјалиста из Београда, који викендом пружају услуге бројним пацијентима.

„Тако је у јулу у Требињу боравио кардиолог београдске Војно медицинске академије /ВМА/ – пуковник Ненад Ратковић, који је прегледао више од 50 пацијената са листе чекања“, рекао је Николић.

Он је додао да ће те активности бити настављене и у наредном периоду доласком других врхунских специјалиста за које болница у Требињу буде показала највише интересовања.
Конзул Конзуларне кацеларије у Требињу Радослав Илић рекао је Срни да су отварањем Конзуларне канцеларије у Требињу створени услови да се сарадња Србије и Српске додатно ојача и на југу Републике Српске.

„На тај начин Србија је, кроз дипломатско деловање, присутна у свих седам општина Источне Херцеговине и активно учествује у изналажењу начина да им се побољшају услови живота и пружи перспектива младима да остану на овим просторима“, рекао је Илић.

Према његовим ријечима, након отварања Конзуларне канцеларије у Требињу покренут је већи број активности, како би се сарадња и помоћ општинама Источне Херцеговине додатно унаприједили.

Он је подсјетио да је отварању Конзуларне канцеларије у јулу присуствовао и предсједник Србије Александар вучић, који је тада поручио да је Србија, захваљујући чињеници што је сада стабилнија и може помоћи, у прилици да пружи додатну финансијску и другу подршку Српској.

„Након тога, уследиле су одлуке Владе Србије којима је Републици Српској донирано око 10 милиона евра у виду помоћи за реализацију различитих пројеката, на основу чега је министар финансија Српске Зоран Тегелтија у мају потписао уговоре са градоначеницима и начелницима општине из Српске, који су примили донацију за конкретне пројекте, вредну око пет милиона евра“, навео је Илић.

Он је додао да је Влада Србије почетком јуна дала сагласност и да се општини Невесиње уплати 150.000 евра за реконструкцију Дома културе, те да се Координацији Срба Мостара упути једнократна финансијска помоћ у износу од 125.000 евра, за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у Мостару, као и да се додијели помоћ од 2.500.000 евра за изградњу магистралног пута Гацко – Фоча, деоница Тјентиште – Брод на Дрини – Шћепан поље.

„Упоредо с тим, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије финансијски је подржала низ пројеката из области културе који су реализовани у оквиру манифестације ‘Требињско културно љето’, у којима је посебно учешће имала и Конзуларна канцеларија у Требињу“, рекао је Илић.

Према његовим ријечима, до сада је у Козуларној канцеларији поднесено 265 захтјева за пријем у држављанство Републике Србије, којима су обухваћена 404 лица.

„Истовремено је уручено више од 200 решења о пријему у држављанство Србије грађанима Источне Херцеговине, који су захтеве поднели претходних година посредством Генералног конзулата Републике Србије у Мостару“, навео је Илић.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина