Слободна Херцеговина » КОНСТАНТИН ВУЧКОВИЋ – Добротвор и оснивач Матице српске у Дубровнику

КОНСТАНТИН ВУЧКОВИЋ – Добротвор и оснивач Матице српске у Дубровнику

  • Један од најзнаменитијиих Срба у 19. веку био је Константин Вучковић, који је рођен у селу Дабар код Санског Моста. Овај богати трговац и велики добротвор, оснивач Матице Српске у Дубровнику, оставио је неизбрисив печат.

Вучковић је рођен у Дабру 1828. године, као јако млад а из сиромашне породице, отиснуо се пут Скрадина где му је стриц Силвестер био парох. Након неког времена прикључио се породици Тузлић у Сплиту, који су требали помоћника, радника у својој радњи. Тузлићи су старином били из Босне, из Сарајева, и радило се о два брата: Јован и Риста. Јован је умро јако млад и сахрањен је у Дицму, док је Ристо био нежењен и он је Константина узео као свог помоћника и ученика у будућим трговачким пословима.

Године 1859. Константин долази у Сплит, а Тузлић му даје чак и пуномоћ да продаје куће које су ту имали. Тузлићи су имали бродове, млинице у Солину, бавили су се шпедицијом и превозом робе, имали су земљу, винограде, бројне некретнине. По угледу на Тузлиће и Константин је купио брод у Сплиту. Њихов брод је, у то време, носио име „Милош Обилић“, а Константинов „Марко Краљевић“ .

Након Ристове смрти Вучковић остаје њихов наследник и спроводи њихове жеље. Цркви у Дицму даје легат од 300 фјорина, цркви у Браћанцу 200 фјорина, затим 1862. године купује земљу, од Мирчета у Сплиту, са намером да се у граду направи православни храм. Сплит у то време није имао православни храм, само малу капелу која је била смештена у породичној кући Нике Димитровића у центру палаче, и била је посвећена Светим Јоакиму и Ани.

Идеја око изградње православне цркве и Мирчетине пољане касније је отишла другим путем, али је Вучковић остао запамћен као први иницијатор око изградње храма, и неко ко је дао свој капитал купивши земљу за цркву. Пред сам крај живота, Константин је оставио своје легате, велики део иметка 160.000 форинти завештава за оснивање Матице Српске у Дубровнику, око педесет хиљада форинти даје за оснивање прве српске Православне Гимназије у Сарајеву.

Поред тога што верски подстиче свој народ, био је и социјално осетљив па се бележе и његове бројне донације радничким удружењима у Сплиту, за стипендирање сиромашне деце. Остали су записи и да је за време свог живота оставио новчане приносе за једанаест цркава и једанаест манастира. Велик допринос дао је и цркви у Дицму, направио братску кућу у парохији Браћаначкој, а пред крај живота учествује на добротворним вечерима у Босни, помаже Светосавске свечаности и школе.

срби.хр / Википедиа

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина