Слободна Херцеговина » Кинези желе да граде нови блок термоелектране у Гацку

Кинези желе да граде нови блок термоелектране у Гацку

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Влада Српске заинтересована и опредијељена за градњу нове, модерне термолектране у Гацку која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим произведене електричне енергије и допринијети економском развоју Српске и отварању нових радних мјеста.

rite_gacko

Ђокић је додао да је циљ Владе да се у реализацију овог изузетно значајног пројекта крене већ на прољеће идуће године, због чега је планирано да Меморандум о разумијевању између Владе Српске и кинеске компаније „Донфанг електрик“ буде потписан почетком идућег мјесеца.

„Увјерен сам да ће кроз сарадњу `Донфанга`, као једног од водећих произвођача електроенергетске опреме у свијету и једног од водећих међународних извођача пројеката у области енергетике, и наших стручњака из електропривредног система Републике Српске изградња новог блока ТЕ `Гацко` убрзо почети“, рекао је Ђокић.

Ђокићу је шеф Канцеларије кинеске компаније „Донфанг“ за централну и источну Европу Лианг Јонгбин данас уручио писмо намјере у вези са сарадњом у реализацији овог пројекта.

Министар Ђокић нагласио је да је за Републику Српску веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње Термоелектране у Станарима.

Јонгбин је истакао спремност кинеске компаније да убрзано реализује овај пројекат, а као предност „Донфанга“, осим богатог искуства у изградњи термолектрана, навео је и подршку Владе Кине и финансијских институција које могу да понуде најповољније услове за реализацију овог и других пројеката у Републици Српској.

Он је посебно захвалио Ђокићу на указаном повјерењу, саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

У писму намјере, између осталог, наводи се да је за ову кинеску компанију веома важан развој енергетике у Републици Српској, укључујући и изградњу новог блока ТЕ „Гацко“ инсталисане снаге до 350 мегавата.

Комапнија „Донфанг“ је током протеклих пет година, кроз реализацију уговора по принципу „кључ у руке“ за ТЕ „Станари“, стекла богато искуство у области реализације термоенергетског пројекта у складу са стандардима ЕУ и домаћим законским прописима, у сарадњи са локалним партнерима и локалним добављачима у Републици Српској.

Извор: СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина