Слободна Херцеговина » КАЛЕНДАР ГЕНОЦИДА НДХ У ХЕРЦЕГОВИНИ, 4. ЈУН: Стравичан злочин у Коритима и Влаховићима

КАЛЕНДАР ГЕНОЦИДА НДХ У ХЕРЦЕГОВИНИ, 4. ЈУН: Стравичан злочин у Коритима и Влаховићима

Корита, костурница

Гатачки срез
Стравичан злочин у Коритима
Срби из села, њих 125 Корита (сада општина Билећа) су од 2. до 4. јуна, су били затворени у претпрпаној згради Соколског дома у селу. За то вријеме Херман Тогонал, са групом хрватских усташа и вођством гатачких муслимана је припремао покољ, који је извршен у ноћи 4/5 јун. За извршење злочиина одабрано је 200 муслиманских добровољаца, углавном младића од 18- 23 година из Гацка, Куле Фазлагића, Грачанице и Автовца. Везивање Срба вршила је група у којој су били хоџа Мухарем Главинић, Хусеин Чустовић, Дерво Чустовић, Ариф Тановић, Зулфо Мехић, Азиз Тановић и Рашид Пашић.

Корита, имена, дио

Били су под командом Шерифа Звиздића- Галавића из Гацка. Сваком затворенику су прво жицом везане руке на леђа, а потом су везивани у снопове по двојица или по тројица. Затим су крвнички мучени, а онда пребацивани камионом Муме Хасанбеговића из Автовца до јаме Голубинке на Кобиљој глави. Ту су ударани тупим предметима у главу и сурвавани у понор дубок 28. метара. Од 21 часа 4. до 5 часова ујутро 5. јуна превезено је укупно 125 Срба из Корита, Заградаца и других села у седам тура. Јаков Миловић је успио да побјегне, а преживјело још 7 Срба који извучени или су се сами извукли из понора. Бацање Срба у ову јаму наставља се и наредних дана.

(Извор: Саво Скоко, Крваво коло херцеговачко)

 

Љубињски срез
Хапшење и убијање Срба у Влаховићима
250px-Vlahovići_-_Crkva_svetog_LazaraУ оквиру споровођења акције масовног убијања Срба у Капавичкој јами група од око 100 муслимана из Љубиња и околине и Хрвата из Равног и других поповопољских села, упала је усело Влаховиће. У засеоцима Радићи и Вуковићи ухапсила је 7 Срба. У близини ових насеља одмах су убили шесторицу и то Чолиће Васу, Војку, Анђелка и Максима, Домазет Николу и Ковач Петра, док је са мјеста злочина побјегао Чолић Милош. Истога дана усташе су ухапсиле још 22 Србина из Влаховића и спровеле их у жандармеријску станицу, а сутрадан су их одвели у сабирни логор у селу Ранковци.

(извор: Милан Надаждин, Крваво љето у Љубињу 1941)
СНД Пребиловци Београд

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина