Слободна Херцеговина » ЈВУО ТРЕБИЊЕ: Ко и зашто спријечава подизање споменика српским жртвама?

ЈВУО ТРЕБИЊЕ: Ко и зашто спријечава подизање споменика српским жртвама?

  • Удружење бораца Југословенске војске у отаџбини и невиних жртава II свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца je прије двије године покренуло иницијативу за изградњу Споменика борцима  Југословенске војске у отаџбини и невиним жртвама II свјетског рата.

Радећи према законској легислативи и не желећи да на било који начин нелегално изгради споменик, као што су у задње вријеме били изграђени поједини споменици без папира и дозвола, Удружење је испунило све законске услове за подизање Споменика.

У складу са Законом о изградњи споменика и спомен обиљежја добијени су локацијски услови, сачињен Главни пројекат са предмјером и предрачуном радова, ревизија пројекта те сва остала неопходна документација.

Одјељење за борачко – инвалидску заштиту  упутило је Одлуку о изградњи споменика 14.12.2018. године у Скупштинску процедуру на разматрање и усвајање.

А онда обрт…

Без икаквих аргумената Одјељење је 04. марта 2019. године повукло комплетан предмет из процедуре, а о томе није обавјестило Удружење, нити је на било који начин указало на недостатке у достављеној документацији. Удружење је поступајући у складу са законом наставило активности у ангажовању око изградње споменика, очекујући да је материјал комплетан и да је у процедури усвајања.  Повлачењем предмета и необавјештавањем Удружења о томе оправдано су се код свих јавиле сумње у скривене намјере да се на сваки начин оспори изградња споменика.

Иако су испуњени сви услови, и не постоји никаква формално – правна препрека, очито је да у Граду Требињу не постоји искрена жеља да се споменик српским жртвама изгради. Овим начином, не поштујући српске жртве и њихов дигнитет чини се  историјска, цивилизацијска, људска и морална неправда према свим страдалницима којима Удружење посвећује Споменик, и којима се сада, осим права на живот узима и право на смрт. Сви они су избрисани из књига постојања. Избрисани, али сигурно не и заборављени.

Према подацима,  које  је Удружење до сада прикупило за жртве комунистичког терора и невиних страдалника Другог свјетског рата и послије рата, на подручју Требиња убијено је  у времену од 1941-1951 око 450. особа Српске националности и то :

-цивили (мушкараца и жена)  379. особа, међу којима је и 20. свјештеника Епархије Захумско –Херцеговачке и Приморске и још десетак лица убијених од стране друге  војске, а које комунистичке власти из непознатих разлога нису евидентирале. Људи који нису били војници него домаћини, православци, одани Богу и вјери православној

– Четници војници погинули у борби  …..71. особа.

Убијени цивили и војници послије четвртог октобра 1944. па до Божића 1951. укупно 151. особа: „Ослободиоци“  су ове људе ослободили свега, на крају и од живота.

-мукарци 139. особа, од којих је око 30. имало оружје у рукама

-жене 12 особа.

Удружење завршава поједначни списак за све страдалнике са подацима о начину, мјесту и времену страдања, кao и попис свих јама и стратишта који ће врло брзо бити доступан јавности и надлежним институцијама на увид и евидентирање.

Очекујемо да Скупштина Града Требиња на сутрашњој сједници поштујући закон, уврсти тачку о изграњи споменика у дневни ред и донесе Одлуку о изградњи, и тиме отклони сумње у друге евентуалне намјере о којима се све гласније говори, а то је да се не жели изградња Споменика.

Уколико се ове тврдње обистине, онда ћемо остати задњи баштиници идеологије „господина“ Броза, а Требиње и даље остати мали Кумровец.

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Mala zamjerka Reply

    Podrska za borbu, treba da se izgradi! Ipak, velika zamjerka za tekst zbog pravopisa – nisu redni brojevi u pitanju. Izbrisite tacke!

  2. Mišo Reply

    Da vidimo ko je administrator

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина