Слободна Херцеговина » ЈУБИЛЕЈ: Пет година успјешног рада коалиције СНО Васојевића и Лимске долине

ЈУБИЛЕЈ: Пет година успјешног рада коалиције СНО Васојевића и Лимске долине

  • Предсједник СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић поводом пет година рада  истакао је да је СНО Васојевића и Лимске долине основан на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду од пет година оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности, јер је организовао велики број манифестација.

Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што су кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа “Глас Холмије“, организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, радили на остваривању циљевева и задатака које су поставили прије пет година“.

– Тешки су дани, не само за истинску културу и културна дешавања у Црној Гори, него и за све дјелатности које се тичу живота свих наших грађана. У таквом амбијенту, гдје лаж постаје истина, нема пуно простора за оне истинске писце, ствараоце и умјетнике, који, ношени патриотизмом и урођеним моралним нормама, могу да донесу квалитет. Група наших стваралаца – и поред бројних потешкоћа и оскудица – успијева да се издигне изнад општег сивила и да изњедре запажена дјела. Наша култура је изложена класичном терору партије на власти и државне идеологије. Данас у Црној Гори нема грађанске слободе, јер се јавно изговорена ријеч оштро кажњава од стране оних који владају и сију страх на овим просторима. Такво насиље превазишло је све норме карактеристичне за слободни и демократски свијет што је потврдио својим ставом и наш патријарх Иринеј – рекао је предсједник СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић и нагласио да се врши невиђени притисак на Српску православну цркву.

– Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица о чему најбоље свједочи образовни програм. Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком. На све то углавном ћуте наши интелектуалци, ћуте и родитељи, али и универзитетски професори и академици. Да би се ствари промијениле потребан су већи отпор и већа одрицања – истакао је Киковић и додао да је формирањем СНО Васојевића и Лимске долине  омогућено да поред издавачке дјелатности и промоцијом часописа Глас Холмије и књига организован велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестацијa, као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића.

–  Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили – истакао је Киковић и подјсетио да је на Мурини је 2. септембра 2017. године изабрано ново руководство Савеза српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана коју чине Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране.

Након истека мандата од четири године досадашњем предсједнику Браниславу Оташевићу и досадашњем руководству, изабрано ново руководство СНО Васојевића и Лимске долине у саставу: предсједник Горан Киковић, потпредсједници Живко Бјелановић и Давид Лалић, секретар Бранислав Оташевић и чланови савјета су: Вељко Бубања, Зоран Вулевић, Миличко Трифуновић, Драгиша Ђуришић и Мило Јоле Цикић Шљакић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина