Слободна Херцеговина » ЈЕДНОГЛАСНО: Повеља града Требиње иде Радославу Руњевцу

ЈЕДНОГЛАСНО: Повеља града Требиње иде Радославу Руњевцу

  • Одборници Скупштине града Требиња на данашњој сједници једногласно су подржали приједлог градоначелника Мирка Ћурића да се овогодишња Повеља Града Требиња, за изузетне заслуге за развој и промоцију града и унапређење квалитета живота његових грађана додијели нашем суграђанину Радославу Раду Руњевцу, а Захвалнице Града Требиња – Петру Алексићу, Гвиду Штеклију, Михољки Јанковић, те постхумно Раденку Парежанину и Јелени Одавић.

All-focus

Kако је навео Драгослав Бањак, предсједник Kомисије за награде и признања, Радослав Руњевац, некадашњи предсједник СО Требиње, директор ХЕТ-а и предсједник ФK Леотар, „био је и остао човјек који је велики труд посветио добробити нашег града“.

„За вријеме док је господин Руњевац обављао дужност предсједника СО Требиње (1974-1978.) реализовано је више привредних и инфраструктурних пројеката, пресудних за коначно обликовање Требиња као урбане и развијене средине. Тада су основане нове привредне организације: РО ‘Попово поље’, ‘Асфалтер’, ‘Луч’ је прерастао из веће столарске радионице у савремену фабрику намјештаја и грађевинске столарије, изграђен је резервоар за снабдијевање Требиња водом у високим зонама, основано је Радио Требиње, отворена прва велика робна кућа ‘Борац’, изграђена нова зграда ПТТ-а у Полицама, започета урбанизација и изградња Иванице, а реализовани су и бројни други, мањи пројекти“, навео је Бањак у образложењу приједлога.

За вријеме док је Радослав Руњевац руководио ХЕТ-ом, додаје се у образложењу, ово предузеће је је безрезервно подржало све привредне и инфраструктурне пројекте и поставило стандард друштвено одговорног пословања у овом дијелу Херцеговине.

„Реализован је и ‘генерацијски подухват’, изградњом фекалне и оборинске канализације. Тада су уређене и реконструисане све требињске улице, а засађено је и ново зеленило. Радослав Руњевац имао је важну улогу у стварању предуслова да ФK ‘Леотар’ коначно постане југословенски друголигаш. Више година био је или на челу или члан органа овог клуба, али истовремено и члан бројних спортских форума на нивоу тадашњих БиХ и Југославије, а касније и Републике Српске. Посебно је важно да се истакне да је господин Руњевац, у перцепцији грађана Требиња, био и остао човјек који је велики труд посветио добробити нашег града. Он и данас представља примјер како се треба опходити према јавном добру и како на најбољи начин користити ресурсе које имамо, како материјалне тако и људске. Приједлог за повељу господину Радославу Руњевцу ја доживљавам и као поруку, како садашњој тако и будућим генерацијама политичара – како на одговоран начин обављати своје дужности и на каквим принципима треба градити каријеру“, навео је Бањак.

Осим за Повељу Града Требиња, Kомисији је током јавног позива достављено и пет приједлога за Захвалнице, које су посебна врста јавних признања. За низ одговорних функција из области заштите и безбједности грађана, како у Одбрамбено-отаџбинском рату, тако и послије њега Раденку Парежанину Захвалница је додијељена постхумно.

„Градска Борачка организација предложила је да се захвалница постхумно додијели Раденку Парежанину, који је обављао. Носилац је Медаље за храброст и ордена Милоша Обилића. У послијератном периоду обављао је дужности инспектора за контролу државне границе, замјеника командира у Полицијској станици за безбједност саобраћаја, шефа смјене у оперативном дежурству, оперативног дежурног у ЦЈБ Требиње и помоћника командира у Полицијској станици Требиње. Био је члан предсједништва Градске борачке организације Требиње, у три сазива“, рекао је Бањак.

Захвалница Града Требиња постхумно је, одлуком свих 25 присутних одборника, данас додијељена и Јелени Одавић, која је оснивач и дугогодишњи предсједник „Kола српских сестара“ у Требињу.

„Од оснивања ове организације, 1991. године, учествовала је у великом броју хуманитарних акција, којим је помагано грађанима Требиња, како у најтежим тренуцима Одбрамбено-отаџбинског рата, тако и након његовог завршетка. Њен велики ентузијазам и жеља да помогне најугроженијима, није је напуштао ни у познијим годинама живота, иако је била везана за инвалидска колица“, навео је Бањак у образложењу приједлога.

Према скупштинској одлуци, Захвалница Града Требиња данас је додијељена и Михољки Јанковић, дугогодишњем предсједнику Удружења за узајамну помоћ у душевној невољи „Соната“ из Требиња. Kао предсједник удружења, истиче Бањак, спроводила је бројне активности у циљу помоћи особама нарушеног душевног здравља и болести зависности.

„Позната је и по свом дугогодишњем хуманитарном и волонтерском раду, као и жена – рекордер у добровољном давалаштву крви. За свој рад добила је многобројне награде и признања“, појаснио је предсједник Kомисије за награде и признања.

На основу приједлога градоначелника Требиња Мирка Ћурића, уз иницијативу Александра Kопривице, директора Центра за социјални рад, Борислава Грубача, некадашњег директора Болнице у Требињу и Рајка Ћапина, директора ЈУ Дом пензионера, Захвалнице Града Требиња додијељене су и Петру Алексићу, нашем суграђанину, кошаркашком тренеру настањеном у Швајцарској, и Гвиду Штеклију, швајцарском држављанину, витезу Малтешког реда.

„Они су 2018. године организовали хуманитарну акцију, у оквиру које су установама и удружењима у Требињу донирани аутоматизовани кревети са душецима и другом потребном опремом, ходалице, колица за непокретне особе и особе са инвалидитетом, болнички намјештај, потрошни материјал за његу пацијената, униформе за раднике и одјећа за кориснике“, појаснио је Драгослав Бањак.

Током дискусије, одборници Милка Бутулија, Рајко Ћапин, Зоран Анђушић и Лазар Вучковић истакли су да су се наши суграђани заслужено нашли међу приједлозима за јавна признања, при чему је Вучковић додао да захвалницу, због великог залагања за побољшање наталитета у нашем граду и регији, заслужује и Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“, за шта ће, како је навео, за наредни јавни позив доставити своју иницијативу и потребну документацију.

Повеља Града Требиња и Захвалнице биће уручене на свечаној сједници Скупштине града, 13. новембра.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина