Слободна Херцеговина » Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду: Љубомир Бабић нови предсједник

Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду: Љубомир Бабић нови предсједник

  • Дана 5. децембра 2015. године одржана је Изборна скупштина Удружења Невесињаца у Београду. Ово је четврти пут да се бира руководство Удружења од како је у априлу 2009. године обновљен његов рад. Захваљујући добрим односима заснованим на побратимству општине Вождовац и Невесиња, Скупштина је одржана у сали ове београдске општине.

IMG_3914

Скупштином је предсједавало Радно предсједништво на челу са досадашњим предсједником Здравком Радуловић, а помагали су јој Слободан Аћимовић и Милосав Зечевић.

Скупштини је поднесен извјештај о раду Извршног и Надзорног одбора.

IMG_3919

У име Извршног одбора извјештај о двогодишњем раду поднио је досадашњи предсједник Зоран Јањић. Он је најприје предочио услове у којима је радило Удружење, од којих се посебно истичу економска криза, политички и други притисци на Републику Српску и испољавање исламског тероризма у Српској, посебно у току 2015. године.

Говорећи о конкретним активностима, истакао је да је Удружење реализовало више значајних задатака, међу којима су најважнији: Невесињско сијело, организовање наградног путовања у Србију за најбоље ученике Основне школе Ристо Пророковић из Невесиња и служење парастоса за погинуле борце Отаџбинског рата. Поред тога, на достојан начин обиљежене су значајне годишњице – сто година од почетка Великог рата и 140 година од почетка устанка Невесињска пушка, даровали смо књиге за библиотеку у Невесињу, исказали солидарност за пострадале у поплавама 2014. године, учествовали у заједничким активностима осталих завичајних удружења из Херцеговине у Србији…

“Наше активности су пратили и у њима учествовали предсједници влада, народни посланици, великодостојници наше Цркве, професори универзитета, генерали и високи официри војске, истакнути драмски умјетници, угледни привредници…О нашим активностима извјештавали су најугледнији медији, а путем учешћа у најгледанијим ТВ емисијама за нас су сазнали милиони људи“, закључио је Јањић.

IMG_3934

У име Надзорног одбора извјештај је поднио Боро Мишељић. Он је истакао да је Удружење пословало по предвиђеним законским одредбама и да за све ставке оствареног прихода и расхода у прилогу завршних рачуна постоје одговарајуће књиговодствене исправе. Све то, као и чињеница да је тренутно стање на рачуну Удружења знатно веће него прије двије године говори о домаћинском пословању Удружења, закључио је Мишељић.

IMG_3931

Извјештај о раду Извршног и Надзорног одбора Скупштина је прихватила једногласно.

Једна од тачака Дневног реда била је и измјена Статута Удружења. Наиме, у актуелном Статуту није предвиђена област која дефинише признања Удружења. Предлог за уређење те области, у име Извршног одбора поднио је Ђорђо Нинчић, а једино признање које ће Удружење додјељивати правним и физичким лицима за допринос у раду Удружења јесте Захвалница и њу ће додјељивати Извршни одбор. И овај предлог једногласно је прихваћен.

Након тога прешло се на избор органа Удружења за наредни двогодишњи период. Пошто је за припрему ове тачке, у смислу персоналних рјешења, правовремено формирана Радна група, њен предсједник Жарко Самарџић саопштио је да се за предсједника Скупштине предлаже Љубомир Бабић, а за потпредсједника Здравка Радуловић.

По предлогу, Извршни одбор сачињавали би: Душан Миловић, Александар – Ацо Гутић, Наташа Глигорић, Горан Аћимовић, Благоје Милинић, Недељко – Мишо Бјелица, Ђорђо Нинчић, Трифко – Трипо Брењо и Младен Шиповац, а Надзорни одбор Жарко Самарџић, предсједник, Зоран Иваниш, члан и Вукашин Драговић, члан.

Пошто није било примједби, прешло се на гласање и предлог је једногласно прихваћен.

Затим је дата пауза у току које је Извршни одбор одржао своју прву сједницу на којој је за предсједника изабрао Благоја Милинића, за потпредсједника Недељка – Миша Бјелицу, а за секретара Наташу Глигорић.

У име новоизабраних органа Скупштини се обратио Љубомир Бабић. Он се захвалио свима на указаном повјерењу и исказао очекивање да ће Удружење и у наредном периоду радити по већ уходаним и провјереним начинима и методама рада. Истакао је да је охрабрујуће то што овој скупштини присуствује и значајан број младих људи и жена и очекивање да ће их бити још више.

IMG_3936

На крају је досадашњи предсједник Скупштине Здравка Радуловић у неколико бираних ријечи дала своје виђење Удружења.

“Наше Удружење чине честити људи са добрим намјерама и то је, поред велике љубави за наш завичај, основни мотив за моје ангажовање на овом послу. Рад на извршавању великог броја задатака захтијева предан и одговоран рад, сваког појединог члана и групе као цјелине. Но, руководити оваквим удружењем представља изузетну привилегију и част, која се појединцу или групи људи не указује често у животу. У том смислу очекујем да ће се и у времену пред нама очувати и проширити добар глас овог вриједног удружења“, нагласила је Радуловић.

IMG_3928

Тако је завршена још једна, а започела нова етапа у раду Удружења Невесињаца у Београду. Судећи по кохезији оснивачког језгра и по интересовању и пристизању нових чланова, за очекивати је да ће оно још дуго и успјешно испуњавати своју основну мисију – његовање и развијање традиционалних вриједности нашег завичаја. Многаја љета!!!

текст:  З.Ј.
Фото: Сретен Јаковљевић
извор: Слободна Херцеговина / Удружење Невесињаца у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина