Слободна Херцеговина » ИЗАШАО НОВИ БРОЈ „НОВЕ ЗОРЕ“

ИЗАШАО НОВИ БРОЈ „НОВЕ ЗОРЕ“

  • Из штампе је изашао 63. број гласила за књижевност и културу Нова Зора, за период јесен 2019.

Издавачи овог часописа су општински одбори СПКД Просвјета у Гацку и Билећи, а главни и одговорни уредник је проф. др Милош Ковачевић. Као и увек, садржајно и обимно, Нова Зора и у овом броју, на преко 300 страница, доноси прилоге познатих академика, прозаиста, песника, лингвиста, есејиста, књижевних критичара са простора Србије, Републике Српске, Црне Горе и шире.

Нова Зора произашла је из чувене мостарске Зоре, коју су покренули 1896. Алекса Шантић, Јован Дучић и Атанасије Шола и која је излазила до 1901. године. У име генерацијског дуга и обавезе према бићу свог народа, 1997. године обновљен је рад СПКД Просвјета, нарочито успешно у Гацку и Билећи, као и у целој Херцеговини, покрећући у склопу овог пројекта Ћоровићеве сусрете писаца, уз доделу награде за најбољу прозну књигу написану на српском језику у периоду између два сусрета. Просвјета је обновила и излазак Зоре, која се сада зове Нова Зора, са циљем да се на одређени начин, настави мисија започета крајем XIX века. Покретач и главни уредник Нове Зоре до 2016. године био је књижевник Радослав Братић.

„Нова Зора је срећан спој есејистичких и чисто научних прилога, што јој омогућава да буде добро прихваћена не само у широј читалачкој публици, него и у оноој строго научно оријентисаној. Јер, Нова Зора, на неки начин прати и књижевнотеоријски и лингвистичкостилистички аспект српске културе, што је њен претежни научни дио. Онај други дио, који је много значајнији за саму културу, а то је праћење самог књижевног и културног живота који се строго не односи на само науку, него ће касније бити предмет научне анализе, Нову Зору чини врло препознатљивим и упечатљивим књижевно и културним часописом. Готово да нема ниједног писца нити значајнијег српског културног посленика на актуелној српској књижевној који се није нашао међу именима која говоре или о којима се говори у неком од текстов Нове Зоре. И не само актуелна, него и имена из српске културне и књижевне прошлости“, каже главни и одговорни уредник проф. др Милош Ковачевић.

Нова Зора даје и широк преглед најважнијих културних догађаја у општинама Источне Херцеговине у периоду између два броја.

Ј. Иванишевић/Војвођанске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина