Слободна Херцеговина » ХУМСКИ ЗАПИСИ: Истина је мач са двије оштрице

ХУМСКИ ЗАПИСИ: Истина је мач са двије оштрице

  • По чему је богат Херцеговац?

pero
Ја мислим да је Херцеговац најбогатији језиком и оловком.
Али, (пошто вазда има оно АЛИ) језик му је често главна невоља и главна брана, поготово ако збори истину. А још ако умије добро написати оно што прича – сам је себи јаму ископао, ногу падапео, самар ставио, и себе у ватру наложио.
Не питај ме ко је тај, и ђе га виђех, али га гледам сваки дан и не смијем ти рећи који је.
Добро га и ти знаш!
Све је добро док се истина не казује и све у брк саспе. Док се ћути и клима главим, к’о коњ на празне јасле – тад си најбољи. А чим стани мало на бријег, па реци двије, само двије истините, сам си себе осудио на клевете, лажи, порицања, одрицања, подапињања, гурања, гуркања, говоркања и лајања из поганих људских утробица.
Много је оних што им језик само служи да попуни уста, а кад треба нешто рећи не изпрезају, не дишу, но само жмиркају, чекају прилику да неко развеже језик и покаже зубе.
А пусти је вјеран Херцеговац, ријеч му је тврђа од камена.
Било некад. Сад богами танко…
Данас неписмен учи писменога како писати, а неписмени се још палцем потписује. А сва слова што зна, на прсте броји (ако и то умије). Ово ти је добар вакат за онога ко образа нема. А онај што ИСТИНУ збори, поста омржен и изопштен, јер не хтједе да остане на сивилу неистине и лажи, но изађе и рече оно што мисли.
А то ође није мало!
Ође ђе се истина 70 година не говори.
Не питај ме који је и ђе га виђех, не смијем ти рећи од кога је…
Али га и ти знаш и стално гледаш, ако је ТАЈ.
Они што нас отуђише од православља, сад највећи вјерници; они што Бога сахранише, сад цркве саградише…
Зато ТАЈ не ћути, јер нема коме; а и што би ћутао, кад има шта рећи?! И казиваће онако како је, све док има коме. А има, да ће за лијека, остало је још оних са мозгом! Најлакше је чојеку причати оно што му је мило и што му паше. А реци му истини право у очи, већега му шамара од тога нема.
Зато ТАЈ и ми са тим, нас мнозина и достина исто мислимо и исто радимо. А шта од тога има прече!?
Не питај ме ко је тај и ђе га виђех. Не смијем ти рећи.
А знаш га ти добро и сваки дан га срећеш, таман к’о ја, а истина му је средње име.

Аутор: Марко Никчевић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина