Слободна Херцеговина » ХЕРЦЕГОВАЧКО СИЈЕЛО У СЕЧЊУ: Ни 70 година након колонизације не заборављају коријене

ХЕРЦЕГОВАЧКО СИЈЕЛО У СЕЧЊУ: Ни 70 година након колонизације не заборављају коријене

  •  После више од седам деценија од колонизације након Другог светског рата у Сечњу је први пут одржано право традиционално Херцеговачко сијело.

Доношењем Закона о аграрној реформи 1945. године , у Војводину је насељено преко 45 хиљада породица из динарских предела, од тога највећи део у средњи Банат. Некадашњи јашатомићки срез, данас општина Сечањ,  предњачио је када је у питању број колониста који су насељени на овом подручју. То је и био повод баш оваквог окупљања Херцеговаца.

Све је почело пројекцијом филма „Херцеговци пут Баната“, ауторке Јелене Милићевић, који је премијерно приказан у Дому културе. Филм је поткрепљен историјским чињеницама које је више година уназад прикупљао историчар Павле Орбовић из Новог Сада. Такође, филмом су обухваћена и сведочења учесника у колонизацији који су у то време били деца или омладинци, а данас имају од 86 до 99 година. Њихова прича се односила на путовање али и на живот након доласка у Банат, све прожето очувањем традиције овог народа. Снимљено је и припремање традиционалних херцеговачких јела, а знање о самој припреми преноси се са колена на колено.

Оно што је стигло из Херцеговине заједно са колонистима  јесте и херцеговачко сијело које је остало и до данас у овим крајевима. То је показано и на наступу певачке групе која је након филма имала свој концерт. Сценографија као у Херцеговини, уз вериге и око ватре певале су се старе песме и ганге.

Певачка група одавно у Сечњу постоји и неколико пута је престајала са наступима, али однедавно је опет изузетно активна. Присутне и гусле као неизоставан детаљ, измамиле су велики аплауз гостију, а тако је било током сваке песме.

Након програма у Дому културе, у Хотелу „Црвени цвет“, наставило се са великим херцеговачким сијелом. Опет све у духу традиције. На улазу дочек херцеговаца у ношњама, са погачом, соли и ракијом, а на трпези никада заборављена јела. Сир из мјешине, подробац, кромпир, пршута , пите и херцеговачки уштипци били су само предјело. Након тога вечера је званично почела изношењен цицваре, и то симболично, група у ношњи на одушевљење гостију, показала је какви су Херцеговци домаћини. А онда јагњетина, јаретина, па редом….

Вечеру је пратила добра музика и забава Херцеговаца из Гајдобре коју предводи Богољуб Бошковић са својим Боле бендом. Певало се искључиво старо и познато, а опет завичајно.

Сечањци и њихови гости као да су само ово чекали. Било је весело, а видели смо,  да се зову старог завичаја не може одолети.

Нама је остало да им пожелимо да ово буде традиционално сијело и да се увек у здрављу окупљају.

ИЗВОР: Слободна Херцеговина 
Фотографије: Спасо Младеновски 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина