Слободна Херцеговина » Гробари ТБ: Мурал Дулету је знак поштовања победнику у бици са ветрењачама! дулетов мурал у ТБ

Гробари ТБ: Мурал Дулету је знак поштовања победнику у бици са ветрењачама! дулетов мурал у ТБ

  • Ми Херцеговци не правимо себи идоле, али је Вујошевић заслужио наше поштовање, јер је остварио савршенство у тешким условима и показао да је вечити градитељ, кадар да изађе као победник у борби са ветрењачама, објашњава Васо Мијановић, вођа требињских “гробара”

duletov-mural-u-TB

Пише: Горан Ђогић
Извор: Пресс РС

Мурал са ликом тренера Партизана Душка Вујошевића и цитатом “Реалност није брига на коју се обазиремо”, који је освануо у центру Требиња, на педесетак метара од кошаркашких терена “Срђан Алексић” у склопу кампа Дејана Бодироге, изазвао је лавину реакција и својеврсни културолошки шок не само у Хецеговини, већ и у целом региону.Васо Мијановиц

Удружење “Гробари Требиње” љубав према Партизану и огромно поштовање према његовом најтрофејнијем тренеру одлучило је да демонстрира неуобичајеним и ефектним омажом Вујошевићу, у који је стала суштина његове тренерске и животне филозофије и тајна дугогодишње доминације у Србији и на простору бивше СФРЈ.

Требињски “гробари” истичу да осим љубави и поштовања ни у примисли нису имали других мотива када су на јединствен начин у срцу љутог Звездиног упоришта одлучили да се творцу деценијског радовања због победа и подвига које им је са играчима приредио одуже муралом, у којем су се, како истичу, и сами препознали.

Vaso-Mijanovic-150x150Председник “Гробари Требиње” Васо Мијановић, иначе, правник у градској болници, истиче да је огроман допринос у реализацији идеје дао и уметник Милан Милосављевић Дерокс.

– Он је члан нашег удружења и дошао је из Београда да помогне остварењу идеје. Сама израда мурала трајала је два дана – открива Мијановић техничку позадину приче, која има много дубљу позадину и превазилази навијачке оквире.

Заједно на свадби!

Мијановић открива да је Вујошевић требињским “гробарима” улепшао живот и на личном плану.
– Игром случаја путеви удружења „Гробари Требиње“ и Душка Вујошевића укрстили су се у јуну ове године, када смо на молбу једног навијача заједно са бендом „Група ЈНА“ у Требињу снимили свадбену честитку. Након тога истом момку свадбу је честитао и господин Вујошевић, па смо несвесно завршили у истој видео поруци.

.

 

– У цитату “Реалност није брига на коју се обазиремо” пронашли смо се и и ми из уздружења пронашли. Када би се освртали око себе и утопили у средину у којој живимо, вероватно не би било никаквог резултата. Савршенство је када човек у најтежим условима и околностима направи резултат вредан светског поштовања. Е, зато је Душко Вујошевић човек изнад времена и простора, вечити градитељ који у борби са ветрењачама изађе као победник – објашњава Мијановић.

Навијачки вођа и правник, који тиме и сам разбија стереотипе, истиче да мурал руши и предрасуду по којој су Херцеговци рођењем претплаћени на црвено-белу боју као јак знак њиховог идентитета.

– Херцеговци су познати као људи који не трпе ауторитете и не праве себи идоле. Али, ако је неко заслужио поштовање свих навијача Партизана онда је то Душко Вујошевић, актуелни председник ЈСД “Партизан”. И као што је Његошу 1934. први споменик у свету подигнут у Требињу, тако је и први мурал Душку Вујошевићу израђен у Требињу. Требињци су увек знали да препознају праве вредности и квалитет – закључује Мијановић.

 

Вујошевић: Мада сам свестан залудности величине, на неки начин ми прија!

vujosevicМурал су запазили и старији Требињци, који су у чуду, јер на простору око градског базена у насељу Брегови никад није било ничије, па ни Титове слике. На питање како то доживљава и шта му значи мурал са његовим ликом и цитатом у тврдом упоришту Звездиних навијача Вујошевић одговара у свом стилу:
-То што на том месту није била Титова слика или нечија друга значи да је место било упражњено. Сигурно да у Требињу има пуно навијача Црвене звезде, али ово је показатељ да има и симпатизера Партизана. Можда навијачи Црвене звезде нису имали кога да сликају и цитирају.
Иако сам свестан залудности величине, на неки начин ми прија, мада у основи мурал је мурал – слика и цитат!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина