Слободна Херцеговина » ГАЦКО: Одржана промоција књиге „После деведесетих“ аутора Милана Никчевића

ГАЦКО: Одржана промоција књиге „После деведесетих“ аутора Милана Никчевића

  • Одавно једно представљање књиге није било толико посјећено, спонтано и емотивно као што је било у суботу 8. фебруара у Парохијском дому када је представљена књига , нашег Гачанина, Милана Никчевића под називом “После деведесетих“.

„Стихови у збирци поезије “После деведестих“ само су наставак хода голготом којим он и његов народ иду кроз све ове вијекове. Дјечак вјечити и у овој збирци пјева о удесу српском са којим живи од прије рођења.Он добро познаје историју свог народа што сваким стихом потврђује и када описује догађаје из прошлости и када призива славне претке и када уздише над страданијама својих сународника, било да су то личности опјеване и опојане или су оне биле дио колективних безгробних и неопојаних колона, рекао је на промоцијин један од рецезената професор Предраг Остојић.

Др Будимир Алексић због актуелних дешавања у Црној Гори био је спријечен да присуствује промоцији, а у рецензији књиге је истакао да у седамдесет и једном кратком лирско-рефлективном, мјестимично чак и философски продубљеном запису, оплемењеном топлином, хуманим исказом, лаким стилом, читаоцу су предочени медаљони који обухватају главне моменте наше трагичне судбине у 20. вијеку.Пјесников мотив према народној историји, каже Алексић, оргиналан је и плодотворан.

У рецензији др Милана Мицића стоји да из Милана Никчевића на бјелило хартије излази пјесник и историчар и његов поетски израз је једна снажна енергија, један вулкан претходно сабијених осјећања и сазнања, који јесу његов лични доживљај блиске националне прошлости и садашњости, али су и дио колективног искуства и историјског и породичног сазнања о прохујалом 20. вијеку.Мицић наглашава да ова поезија има лични крик, колективну слутњу и страхове, посједује пјесничке и људске горчине и често огољене и јасне поруке.

„Првом збирком обрачунао сам се , или бар покушао да се обрачунам са другим свјетским ратом, а овом другом, са оним насталим као његова последица.Оно што сам написао јесте ангажована поезија, са мојом интимном надом да ће бити прихватљива оним који долазе.Могуће је да сам био оштар и деструктиван, али негдје у дубини душе осјећам да ништа ово није требало да буде.А у оном што је било, а није морало да буде тако извући ћу оно што је најбоље, а то је Република Српска, наша вјероватно једина опипљива побједа у поразима“, истакао је аутор Милан Никчевић.

Књига „После деведесетих“ је друго пјесничко издање Милана Никчевића, а издавач је СПКД “Просвјета“.Послије промоције у Гацку услиједиће и промоције у Требињу, Београду и Новом Саду.

ИЗВОР: РАДИО ГАЦКО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина