Слободна Херцеговина » Епилог протеста Удружења Требињаца: Улица Јована Дучића остаје на Чукарици

Епилог протеста Удружења Требињаца: Улица Јована Дучића остаје на Чукарици

ULICA

Читав случај почео је 24. јуна када је објављена вест да ће улица Јована Дучића у чукаричком насељу Репиште у делу између Миле Јевтовић и Учитеља Стојана Чоле звати по Ивану Табаковићу, оснивачу Одсека керамике на Академији за примењену уметност.

Ова одлука изазвала је жестоке реакције Требињаца у Београду, као и житеље ове улице. Не губећи време, Жарко Ј. Ратковић, председник Удружења Требињаца Јован Дучић у Београду упутио је протестно писмо у коме је истакнуто запрепаштење због скраћивања улице најпознатијем Требињцу.

“И сам Дучић је имао свест о томе колико је задужио српску престоницу. Када су га својевремено питали зашто не купи кућу у Београду, одговорио је: “Шта ће мени у Београду кућа, кад ћу једног дана имати улицу”, истакнуто је у писму Удружења.
Понуђено је и компромисно решење:
“Садашња улица Јована Дучића, може да промени име, само у случају да његово име понесе неки од централних београдских булевара, као што је то случај у Новом Саду.”
Удружење Требињаца је затражило поништење ове одлуке и хитан састанак са члановима Комисије.

Pismo-Udruzenja-ulica-JD-1
Од­лу­ци о пре­и­ме­но­ва­њу Ули­це Јо­ва­на Ду­чи­ћа жу­стро су се ус­про­ти­ви­ли и жи­те­љи овог де­ла Чу­ка­ри­це, тра­же­ћи од гра­да да по­ву­че од­лу­ку. Угледни дневни лист „По­ли­ти­ка” је на стра­ни „По­гле­ди” осим писма Удружења Требињаца у Београду об­ја­ви­ла и пи­смо проф. Ни­ко­ле Ру­ни­ћа, ста­на­ра ове ули­це, у ко­јем он, из­ме­ђу оста­лог, под­се­ћа да град­ском од­лу­ком „са­ми са­хра­њу­је­мо Јо­ва­на Ду­чи­ћа, по тре­ћи пут”.
До састанака није дошло, јер су чланови Комисије за именовање улица и тргова Града Београда увидели грешку и поништили првобитну одлуку.
– Кад смо доносили одлуку има­ли смо нај­бо­љу на­ме­ру, али се ипак пот­кра­ла гре­шка. У тре­нут­ку од­лу­чи­ва­ња ни­смо зна­ли да се Ули­ца Јо­ва­на Ду­чи­ћа за­пра­во про­сти­ре у це­ло­сти од Ми­ле Јеф­то­вић до Учи­те­ља Сто­ја­на Чо­ле. На тај начин би улица Јована Дучића заправо била у потпуности избрисана са мапе града. Кад смо са­зна­ли, то нам је био до­во­љан раз­лог да се сто­пи­ра од­лу­ка о ме­ња­њу назива улице – по­ру­чу­је Ја­сми­на Ми­тро­вић-Ма­рић, пред­сед­ни­ца ко­ми­си­је.
ZARKOОваквим епилогом задовољни су и у Удружењу Требињаца “Јован Дучић” у Београду.
– Најмање што Београд дугује Дучићу јесте да не мења назив улице која више од 40 година носи његово име – прокоментарисао је Жарко Ј. Ратковић за Слободну Херцеговину.
– Искрено, жао ми је што није дошло до састанка са члановима Комисије, јер је то била прилика да разменимо мишљења и да мало више сазнамо о критеријумима приликом додељивања назива улица. Требиње и Херцеговина подарили су више знаменитих личности, на нама је да не дозволимо да оду у заборав – закључио је Ратковић.

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Трифко Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина