Слободна Херцеговина » ЕКСКЛУЗИВНО – Херцеговци, још смо јачи: Обновљено Удружење Требињаца у Београду “Јован Дучић”

ЕКСКЛУЗИВНО – Херцеговци, још смо јачи: Обновљено Удружење Требињаца у Београду “Јован Дучић”

  • Удружење Требињаца у Београду “Јован Дучић” синоћ је на изборној скупштини одржаној у препуној свечаној сали парохијског дома Светог Саве на Врачару изабрало ново руководство и представило носи статут. Нови председник Удружења је Жарко Ратковић, директор Вишњица Ресторани д.о.о., а потпредседници су Мирко Бутулија, заменик генералног директора АМС Осигурања и Угљеша Мрдић саветник у Министарству правде .

Нови председник Удружења Требињаца: Жарко Ратковић (фото: Слободна Херцеговина)

Нови председник Удружења Требињаца: Жарко Ратковић (фото: Слободна Херцеговина)

 

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Први председник Удружења, легендарни Радомир Шика Бегенишић водио је скупштину. Удружење је изменило статут и уз свој назив додало име Јована Дучића. Тиме је најављено да ће у свом будућем раду посебну пажњу усмерити лику и делу најпознатијег Требињца.

Међу својима: Владимир Грбић је са ћерком дошао да подржи скупштину (фото: Слободна Херцеговина)

Међу својима: Владимир Грбић је са ћерком дошао да подржи скупштину (фото: Слободна Херцеговина)

Међу многим угледним Херцеговцима који су дошли да подрже овај скуп посебну пажњу је изазвао потпредседник Одбојкашког савеза Србије и члан одбојкашке Куће славних Владимир Грбић.

IMG_7294

Поносан на земљаке у Београду: Славко Вучуревић, градоначелник Требиња (фото: Слободна Херцеговина)

Присутнима се у име општине Требиње обратио градоначелник Славко Вучуревић који је пренео поздраве из Требиња и целе Херцеговине овом скупу.

IMG_7303
Заједно смо јачи: Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду (фото: Слободна Херцеговина)
Домаћине је поздравио Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и изразио наду и уверење да ће, у сарадњи са осталим удружењима Херцеговаца у Србији, ова два клуба блиско сарађивати, апострофирајући подизање храма у Пребиловцима, као заједнички задатак. Међу присутнима су били и председници неколико херцеговачких завичајних удружења: Урош Милојевић (Зрењанин), Миодраг Дунђеровић (клуб Билећана) и Миленко Јахура (СНД Пребиловци).

Пријатељ Требиња: Миодраг Линта, члан Одбора за дијаспору у Влади Србије

Пријатељ Требиња: Миодраг Линта, члан Одбора за дијаспору у Влади Србије

Гостима се, потом, у име Одбора за дијаспору Владе Србије обратио и народни посланик Миодраг Линта, који је подсетио на досадашње активности, које су проведене у склопу Одбора, али и обећао да ће настојати да у наредном периоду Источна Херцеговина буде два пута годишње редовна тема Одбора за дијаспору.

IMG_7324

Нова енергија: Угљеша Мрдић, потпредседник Удружења (фото: Слободна Херцеговина)

Угљеша Мрдић, нови потпредседник Удружења подсетио је на прошлогодишњу посету председника Србије Томислава Николића када је постао и почасни грађанин Требиња и изразио уверење да ће везе Требиња и Србије у будућности бићи још чвршће.

IMG_7336

Основна школа “Јован Дучић” покренула многе акције: Слободан Маринковић, директор школе (фото: Слободна Херцеговина)

Домаћине је поздравио Слободан Маринковић, директор школе “Јован Дучић” у Београду. Он се захвалио Удружењу и професору Жарку Бутулији на помоћи у прикупљању значајних финансијских средстава којим је школа направила низ акција:

  • постављање нове бисте Јована Дучића,
  • штампање публикације,
  • изложба 190 експоната у холу школе под називом “Јован Дучић у дипломатији”.

Ова изложба би ускоро требало да буде представљена у свим градовима у којима је прослављени Требињац радио као амабасадор своје домовине.
Учешће ученика на Дучићевим вечерима поезије у Требињу одржаним од 4. до 8. новембра прошле године
штампање Дучићевог листа поводом дана школе – 12. марта

IMG_7360

Помогао акцију прикупљањем средстава: Професор Жарко Бутулија (фото: Слободна Херцеговина)

Професор Жарко Бутулија је подсетио да Дучич никад није био туђ међу својима, а да је увек био свој међу туђима и нагласио да су се позиву да финансијски подрже пројекат школе “Јован Дучић” у Београду, радо одазвали Требињци и пријатељи Требиња из целе Србије. Ексклузивно за сајт Слободна Херцеговина потврдио је да је у сарадњи са архивом Југославије у току припрема капиталног Дучићевог дела, књиге коју је написао 1908. године у Риму под насловом “Анекција БиХ-српско питање”. Промоција ове књиге би требала ускоро да буде у Андрићграду.

IMG_7372

Плакета легендарном Шики: Угљеша Мрдић, Божидар Глоговац, Радомир Шика Бегенишић, Жарко Ратковић, Жарко Бутулија и Мирко Бутулија (фото: Слободна Херцеговина)

Досадашњи председник Удружења Божидар Глоговац је у свом духовитом маниру рекао да се “ријешио самара” и пожелео пуно среће у даљем раду новом руководству.

Нови председник Жарко Ратковић се захвалио свима који су се одазвали позиву. У име Удружења доделио је посебну плакету једном од утемељивача и првом председнику Радомиру Шики Бегенишићу.

IMG_7282

Tесно:Више од 200 људи се окупило у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару (фото: Слободна Херцеговина)

Требињци су након изборне скупштине, дружење наставили у свом омиљеном окупљалишту, ресторану “Ушће” на Новом Београду.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина