Слободна Херцеговина » ДУРБИН ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА ПРЕДСТАВЉЕН НОВОСАДСКОЈ ПУБЛИЦИ

ДУРБИН ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА ПРЕДСТАВЉЕН НОВОСАДСКОЈ ПУБЛИЦИ

  • Романсирана биографија о величанственом руском и српском грофу Сави Владиславићу Рагузинском, Дурбин грофа Саве Владиславића аутора Велимира Ивановића, представљена је 11. фебруара у читаоници Градске библиотеке у Новом Саду. О књизи су, поред аутора, говорили др Жарко Димић, др Владимир Давидовић и Драган Аврамов.

Од уреднице  културног програма у Градској библиотеци, Весне Живковић, сазнали смо да је аутор Велимир Ивановић, човек богате биографије и разноликих интересовања, економиста, писац, сликар, рестауратор, школовао се у Југославији, Индији, Аустрији, Италији и Америци. Његово прво књижевно дело, Дурбин грофа Саве Владиславића је романсирана биографија једног од најмаркантнијих историјских личности с краја XVII и почетка XVIII века, рођеног у Јасенику крај Гацка 1668. у племићкој херцеговачкој породици,  на Светог Саву, по коме је и добио име;  једног од најближих сарадника руског цара Петра Великог, царског саветника и опуномоћеног руског амбасадора при кинеском двору.

Др Жарко Димић, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима подсетио је на период од пре десет година, када је заједно са др Владимиром Давидовићем и Драганом Аврамовим,  размишљајући како осветлити лик и дело великана какав је гроф Сава Владиславић, у контексту нових руско – српских односа, покренут пројекат Повратак из заборава, те је први споменик Владиславићу подигнут у Сремским Карловцима 2009. године, рад академског вајара Ђорђа Лазића Ћапше. Говорећи о књизи, др Димић је нагласио да је то књига која пре делује као аутобиографија него као биографија, са сјајним књижевним описима и детаљима догађаја, да аутор зналачки води свој роман, не замарајући читаоца, те да је ово прави мали времеплов Велимира Ивановића.

Др Владимир Давидовић,  помоћник министра правде, преводилац и приређивач књиге Саве Владиславића Тајна информација о снази и стању кинеске државе , уз запитаност како је српски народ успео сам од себе да сакрије великана таквог формата, истакао је да је Сава Владиславић други најмоћнији Србин свих времена и један од најмоћнијих људи свога времена, човек који је неизбрисив траг оставио на три највеће војне силе истока Европе: Шведску, Русију и Турску. Др Давидовић подсетио је и на основне биографске податке Саве Владиславића, пут од Херцеговине, Млетака, Цариграда до Русије, где се сусреће са Петром Великим и када, заправо, почиње његова руска одисеја. Био је лични и поуздан пријатељ Петра Великог, основао руску обавештајну службу, Петру Великом је поклонио  младог роба – црнца, чији је праунук велики песник Александар Сергејевич Пушкин; на самој граници Русије и Кине основао је, на Свету Тројицу 1727. град који је назвао по Светом Сави, Троицкосавск ( данашња Кјахта) са црквом посвећеном првом српском архиепископу.   Др Давидовић нас је обавестио да током овог месеца градоначелник Кјахте долази у Србију и да је предлог  да се побратиме градови у којима је подигнут споменик Сави Владиславићу, а то су Сремски Карловци, Гацко, Херцег Нови и Кјахта. Као и сви народи, тако и Срби, на различитим странама света, како би рекао Змај, имају своје светле гробове на којима се нараштаји уче и васпитавају.

Драган Аврамов, пословни човек  који живи у Русији,  подсетио је  шта је све учињено од кад је покренут пројекат Повратак из заборава, те истакао да је након споменика у Сремским Карловцима, подигнут споменик и у Гацку, Херцег Новом и у Кјахти. Урађена су два документарна филма о Владиславићу, Дучићева књига Гроф Сава Владиславић предевена је на руски, снимљено неколико телевизијских емисија.

Аутор Велимир Ивановић, обраћајући се бројној новосадској публици, рекао је да је пишући роман о Владиславићу, желео да ову значајну историјску личност извуче из мрака заборава и да постоји велико интересовање читалаца, не само код нас него и у иностранству.  Ивановић је највио да ће у Београду у наредном периоду, вероватно у марту,  бити отворена  изложба  докумената из архива старих аката који се односе на Савина унапређења, постављења, одликовања, преписке, …. а која је до сада приказана у Петрограду, Москви и Кјахти.

Читајући књигу Велимира Ивановића имамо прилику да макар на кратко провиримо у тајну живота и дела Саве Владиславића који нас подсећа ко смо и шта смо, какви смо и какви би требало да будемо и што нам показује меру нас самих.

 Јованка Иванишевић / Војвођанскe

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина