Слободна Херцеговина » Дучићева награда уручена Гојку Ђогу

Дучићева награда уручена Гојку Ђогу

  • Пјеснику Гојку Ђогу уручена је Дучићева награда на сваченој академији Дучићевих вечери поезије, која је вечерас одржана у позоришној сали Културног центра.

Svecana-Akademija_10

Како је наведено у образложењу жирија Дучићевих вечери, које је уручујући награду прочитао градоначелник Требиња Славко Вучуревић – Ђого је изванредним пјесничким дјелом постао један од најугледнијих имена српске лирике посљедњих пола вијека, а по ставу, односу према пјесништву, по пјесничком саможртвовању и судбини, те досљедној и витешкој одбрани своје и поезије уопште, своје части и части пјесника – јединствена је фигура српске поезије цијеле друге половине прошлог стољећа.

Svecana-Akademija_23
„Ђого је поезијом исказао непоткупљене и застрашујуће истине о нашем времену, али никада не сводећи пјесму на једнозначност, већ јој обезбјеђујући униварзалне димензије и значење кроз времена. Његова поезија је израз побуне очајника, припадника вијека чије су свете задужбине логори и тамнице, паликуће који ће се опасно поиграти ватром само да би обновио покидану пошту са небесима“, наведено је у образложењу.

Svecana-Akademija_16
У бесједи о Дучићу, која као почаст по традицији Вечери припада сваком новом лауреату Дучићеве награде, Гојко Ђого је истакао да је у Дучићевој поезији завичајно и локално препознатљиво на сваком кораку, али по правилу неназначено, јер се пјесник „клонио фактографије и плићака свакодневнице“ и у својим пјесничким промишљањима „више је волио сјенке и контрасте, слутње и сумње, снатрења и опсјене, душевне вртлоге – и изнад свега противрјечја“.

„Његовао је завичајну боју, али није обзиђивао свој врт ни сужавао свој видокруг. Локалне и регионалне међе размакао је у ширину и дубину, географску и историјску, епску и лирску“, нагласио је Ђого.

Svecana-Akademija_09
Додјели награде претходила је сценска увертира о судском процесу Ђоговој поезији из времена социјалистичке Југославије, коју су извели глумци требињског Градског позоришта Жељко Милошевић и Владан Поповић.
Други дио академије био је сценско-музички омаж двојици највећих пјесника Херцеговине – Јовану Дучићу и Алекси Шантићу. Сценско казивање „Два наша бора или Јован и Алекса“, аутора Драгана Хамовића, извели су глумци Народног позоришта Београд Небојша Кундачина, Гојко Балетић, Биљана Ђуровић и Вања Милачић.

Svecana-Akademija_31
У музичком дијелу програма наступили су Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора са солистима и диригентском управом Михајла Лазаревића, оперски прваци Јасмина Трумбеташ и Драгољуб Бајић, у клавирску пратњу Невене Живковић, солиста на фрули Бора Дугић уз пратњу хармонике Слободана Продановића и етно појац Снежана Спасић.
На крају свечане академије овогодишњих Вечери публика је имала прилику да чује премијеру пјесме „Херцеговина“, композитора Божидара Вучура на стихове Јована Дучића, а у извођењу Милисава Сукоњице, те музичку пратњу Вучура и хора „Јединство“.

Svecana-Akademija_34
Пјесник је свако ко нешто ствара

На конференцији за новинаре по уручењу Дучићеве награде овогодишњи лауреат Гојко Ђого рекао је да је Дучић „за разлику од нашег времена – пјесника изједначавао готово са божанством“.
„Дучић дословно каже да је песник поред Господа заправо једини и највећи творац на земљи. Једини се он цео живот упиње да измисли, каже и створи нешто ново, али Дучић додаје и то – да су и научници песници и да је песник свако ко нешто ствара“, каже Ђого.
Svecana-Akademija_27
Он појашњава да је неупоредиво лакше исказати оно што нам је јасно, али и да на другој страни Дучић учи да је „нејасноћа мајка јасноће“, због чега су нам пјесничка промишљања и трагања у језику за тим новим спознајама често неразумљива.
Али ви примате песму чак и онда када се унутра сасвим не сналазите, а можда је и најачи утисак онај када не можете ни да објасните зашто вам се нешто допада. Јер наша чула, срце, инстинкт и интуитивно поимање старији су од оног рационалног“, каже пјесник.
Он истиче да је са узбуђењем примио вијест да је добитник награде која носи име Јована Дучића, али „на неки начин и са сјетом“, јер је, како додаје, очекивао да ће се и раније наћи међу савременим пјесничким великанима који су добили Дучићеву награду.

Извор: Радио Требиње 
Р.С. (Фото: Јован Видаковић)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина