Слободна Херцеговина » Драма у Скупштини: Ко је добио тајни извјештај о Бобар банци

Драма у Скупштини: Ко је добио тајни извјештај о Бобар банци

  • У Народној скупштини данима је опсадно стање. Влада је на дневни ред убацила материјал у чији увид има само десет људи у Парламенту. У питању је информација о пословању Бобар и Балкан инвестмент банке који носи ознаку ”ПОСЛОВНА ТАЈНА”.

bobar-izvjestaj

Материјал се налази у сефу генералног секретара. Подијелиће га само оним посланицима који то желе и који хоће да расправљају о тајним документима. Материјал, уз изјаву о пристанку, добиће на дан кад тачка дође на дневни ред и то непосредно прије почетка расправе. Кад она заврши, папире морају да врате назад.

” Документ се не смије износити ван зграде Парламента нити се са њим смију упознавати лица која за то нису овлашћена, одлуком генералног секретара и предсједника Народне скупштине у овом случају пошто се ради о документу који је дошао у Народну скупштину”, рекао је Марко Аћић, генерални секретар Народне скупштине РС.

Докумет са ознаком ”тајно” Влади је прослиједила Агенција за банкарство, а налази се у склопу Извјештаја о раду те институције за прошлу годину. Генерални секретар каже да је, у вријеме док су папири копирани, читав процес надгледала полиција. Чак и кад је ношен кроз зграду.

Опозиција каже да не памти такву пометњу. За ПДП-овог Бранислава Бореновића такве мјере безбједности су непотребне и бесмислене. Са ознаком тајности, тврди Бореновић, власт покушава да прикрије ситуацију у пропалим банкама.

“Ви о томе не смјете да причате. Не смијете да је дате трећем лицу, не смијете да говорите незапосленим људима који су изгубили посао у Бобар банци, грађанима који су остали без депозита. Не смијете ништа да говорите па чак долазите у ситуацију да вас сутра могу оптужити да оно што сте знали раније и рекли грађанима да је то из тог неког тајног документа”, каже Бранислав Бореновић посланик ПДП-а у Народној скупштини РС.

Управни одбор Агенције за банкарство документацију је усвојио у мају ове године и означио је као “ПОСЛОВНА ТАЈНА” позивајући се на закон о Агенцији за банкарство након чега је доставио министарству финансија, а они Народној скупштини.

Посланици би тек требало да се изјасне о томе да ли ће расправа о Бобар и Балкан инвестмент банци бити отворена за јавност. Сви из владајуће коалиције плус коалиција Домовина пристали су да прочитају тајни материјал и да о њему расправљају.

Радован Вишковић из СНСД-а каже да је све по закону и да се Агенција, највјероватније због повјерљивости информација одлучила на такав потез. Опозиција неће ни да чује.

” Ја ћу инсистирати да се ова ознака тајности скине и да у суштини народни посланици се упознају у томе али и да јавност буде упозната с тиме”, каже Миланко Михаљица, посланик Српске радикалне странке РС у Народној скупштини РС.

Ово није први пут да у Народну скупштину долазе тајни документи. Прије шест година дио материјала о изградњи зграде владе са ознаком тајности је достављен у Скупштину. А још 2006. посебна сједница о приватизацији Рафинерије нафте Брод, рафинерије уља Модрича и предузећа Петрол Бањалука била је затворена за јавност. Расправа о Бобар и Балкан инвестмент баци очекује се почетком наредне седмице на наставку шесте редовне сједнице.

Погледајте прилог из Централних АТВ вијести!

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина