Слободна Херцеговина » ЂОКИЋ: Појачати наплату херцеговачким дужницима

ЂОКИЋ: Појачати наплату херцеговачким дужницима

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да „Електро-Херцеговина“ мора појачати напоре ради наплате дугова херцеговачких предузећа и установа јер ће та средства бити усмјерена и за инвестиције у сектору енергетике.

 

396014
Након разговора са директором овог предузећа Драганом Савићем у Требињу, Ђокић је изразио задовољство што су у „Електро-Херцеговини“ смањени дистрибутивни губици испод десет одсто, што је и био циљ, те да је проценат наплате добио одређену динамику.

Као једног од великих дужника, Ђокић је навео билећки „Водовод“, истичући да ће и то питање бити рјешавано повољније него раније.

Ђокић каже да ово предузеће има проблем са високонапонским постројењима у погледу повезаности цијеле Херцеговине за шта је надлежно предузеће „Електропренос БиХ“.

„Влада Републике Српске ће од `Електропреноса` захтијевати да се током године у оквиру њиховог плана инвестиција значајан дио средстава усмјери и за побољшање преноса на високом напону на подручју Херцеговине“, рекао је Ђокић.

Он је навео да је на састанку разговарано о наставку спровођења опште оквирне политике у систему предузећа „Електропривреда Републике Српске“ /ЕРС/, која се односи на максималне мјере штедње и рационализације свих облика пословања који могу да утичу на финансијски резултат.

Ђокић је напоменуо да ће за десет до петнаест дана бити потписан уговор о додјели концесије за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ у организацији ЕРС-а, додајући да се морају спровести још неке административне радње.

Директор „Електро-Херцеговине“ Драган Савић рекао је да је наплата за прва три мјесеца ове године била 101 одсто у односу на прошлу годину, када је просјечна наплата била 99 одсто, док губици на мрежи износе 9,90 одсто, а 2015. године су кумулативно износили 10,31 одсто.

„Ови показатељи говоре да `Електро-Херцеговина` озбиљно приступа плановима зацртаним за 2016. годину и надамо се да ћемо их реализовати уз подршку надлежног министарства“, рекао је Савић.

Он је изразио наду да ће протокол који је претходне године потписан са билећким „Водоводом“ о измирењу дуговања у овој години бити реализован, чиме би „Електро-Херцеговина“ значајно побољшала пословање и остварила квалитетно и континуирано снабдијевање становништва електричном енергијом.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар




* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина