Слободна Херцеговина » ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА НЕКРЕТНИНЕ: Катастар врши прекњижбу (црквене имовине) у року од 15 дана од пријема захтјева

ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА НЕКРЕТНИНЕ: Катастар врши прекњижбу (црквене имовине) у року од 15 дана од пријема захтјева

  • Упитан колико је објеката у Црној Гори уписано на СПЦ и њене епархије у држави, дректор Управе за некретнине Драган Ковачевић је одговорио да упис имаоца права на непокретностима датира из периода 50-их година прошлог вијека

Директор Управе за некретнине Драган Ковачевић објашњавајући улогу Управе у вези са Законом о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, нагласио је да надлежност катастра не смије бити контрола и ревизија претходно извршеног управног поступка, осим ако се захтјев не односи на исправку грешке.

“Управа за некретнине све послове из своје надлежности обавља сагласно законској регулативи, без обзира на критике и похвале. Подсјетићу да lex specijalis – Закон о државном премјеру и катастру непокретности уређује упис права на непокретностима“, казао је Ковачевић за „Дан“.

Када је ријеч конкретно о Закону о слободи вјероисповијести, сагласно члану 63, Управа за некретнине је, додаје он, дужна да поступи по захтјеву органа управе надлежне за послове имовине у року од 15 дана од дана подношења захтјева.

„Упис права на непокретностима вјерских заједница је транспарентан поступак, додаје он, а свака незаконитост се мора провјерити и доказати, па сматрам да било какво прејудицирање на ту тему не може бити добро““, казао је он.

Упитан колико је објеката у Црној Гори уписано на СПЦ и њене епархије у држави, он је одговорио да упис имаоца права на непокретностима датира из периода 50-их година прошлог вијека.

“Важно је нагласити да подаци нијесу централизовани нити униформно уписивани, па стога тачне информације о врсти објеката, носиоцима права на непокретностима, опис права није могуће припремити аутоматски из софтверског рјешења. То захтијева вријеме и к

 

Коментаришући критике од стране дијела јавност због наводних незаконитих уписа имовине на Митрополију црногорско-приморску, он је истакао да је незаконито обављање послова из било које области регулисано законом и да о томе суд доносе органи надлежне за те послове.

“Као и за све друге непокретности, тако је и упис права на непокретностима вјерских заједница транспарентан поступак. Свака незаконитост се мора провјерити и доказати. Сматрам да било какво прејудицирање на ту тему не може бити добро. Одговорност, предан и континуиран рад су наша обавеза, а контролу и ревизију препуштамо надлежним органима, да дјелују сходно закону и законској регулатив”,навео је Ковачевић.

Он је објаснио шта Управа може радити када је ријеч о евентуалним исправкама или промјенама података у катастру.

“Надлежност Управе за некретнине није и не смије бити контрола и ревизија претходно извршеног управног поступка, осим ако предмет захтјева није исправка грешке у катастру непокретности, а конкретно се односи на податке из рјешења који су нетачно унијети у катастар непокретности. Промјена података у току одржавања евиденције катастра непокретности искључиво се ради на основу рјешења донесеног по захтјеву странке”, прецизирао је директор Управе за некретнине.

Извор:

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина