ЦРНО НА БИЈЕЛО: Доказ о власништву и посједу Пребиловчана на неподјељеном земљишту у атару села

ЦРНО НА БИЈЕЛО: Доказ о власништву и посједу Пребиловчана на неподјељеном земљишту у атару села

  • Грунтовни лист Основног суда у Чапљини потврђује да је неограђено и неподјељено земљиште у атару Пребиловаца, на примјеру Пребиловке Стоје Медан р. Трипковић, приватни посјед и својина Пребиловчана.

g-1

Из овог грунтовног листа видимо да је пространи терен у Црном брду, Краварици, Гостиљцу, Ноктцу, Малокосовина, Куци… у неподјељеној сусвојини и супосједу Пребиловчана. То је њихова вијековна баштина коју су и поштовали и Турска и Аустроугарска. Груновница или земљишна књига води евиденцију о власништву над земљиштем.

Власник има право да земљиште држи, њим располаже и убира плодове са њега.

Катастар, који власт злоупотребљава да би Пребиловчанима одузела атар, а тиме и Свете Пребиловце садржи само овлашћење за држање- посјед и то је конфузно и спорно овлашћење јер се преклапа са овлашћењем грунтовног власника.

Власт то успјева захваљујући нашој неслози, небризи, неспособности да се схвате просте чињенице и процјени ситуација.

Захваљујемо госпођи Стоји Медан што је уступила свој приватни документ у нади да ће то помоћи одбрани права Пребиловаца.

Извор: СНД Пребиловци

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар