Слободна Херцеговина » ЋИРИЛИЦА: Нови хрватски покушај прекрајања историје

ЋИРИЛИЦА: Нови хрватски покушај прекрајања историје

  • ФАЛСИФИКАТ Грго Микулић клеше ћирилична слова на улазу у Широки Бријег (она иста слова која у Вуковару не могу да опстану) и тврди да је ријеч о хрватском писму. Да је читао извјештаје бискупа Бенедикта Медвједовића из 1622. године знао би да католика није ни било на лијевој страни Неретве. Колико се отишло у крајност свједочи и покушај да се докаже да су хумски кнез Мирослав и његов брат Стеван Немања – Хрвати!? Иако на први поглед цела прича звучи комично, потурање оваквих фалсификата је покушај да се Србима одузме идентитет!

prebilobvci-e1419195187712

Свети Пребиловци

( део из књиге “Пребиловци насеље и породице” аутора Миленка Јахуре)

Чији су Пребиловци и чија је околна земља, најбољи одговор су дали Турци када су је освојили, у другој половини 15. вијека. Тај одговор је сачуван управо у првом дефтеру, на помињаном примјеру пописа мезри Почитељске нахије и оближњег села Бивоље Брдо у коме одавно не живе православни Срби: „ То су српске земље од давнина у посједу Владислава и његовог сина кнеза Херака“!

Имена сељака, ратара и сточара, поменута у дефтеру су, редом, најчистија српска народна имена. Муслимана тада није било у околини. Зато су, поред осталог, потуно без основа тврдње католичке цркве о великом бјежању Хрвата из Херцеговине приликом турске окупације. Нису могли да бјеже из херцеговине, јер их у Херцеговини није ни било!

Недавно објављени, католички „Хумски зборници“, пуни су ликовања због савремених вјерских и етничких промјена у овом крају. Ту се тврди, да је све сачувано из средњег вијека хрватско па и стећци, цркве и манастири српске властеле Милорадовића!? Сама ћирилица на тим споменицима је проглашена хрватским писмом, а однедавно „учењаци“ из западнне Херцеговине упућују „неупућене“ у то да су Хрвати и сам Стеван Немања и његов брат хумски кнез Мирослав!? Овим се Србима одузима свако постојање!

Међутим, садржана тих радова и објављени документи доказују супротно, управо да, све до почетка 18. вијека није било католика на лијевој страни Неретве, већ само „Турци и шизматици“. Тако извјештај бискупа Бенедикта Медвједовића и Доминика Андријашевићам за ватиканску Конгрегацију за пропаганду вјере, из 1622. године говоре да католика још увијек нема на лијевој страни Неретве, нити у Дубравама, Стоцу, Храсну, итд. Послије тога 1639, у извјештају бискупа Рестића, помиње се првих 10 католичких породица на подручју доње Херцеговине, на Кошћели, Храсну и у Хутову. У дубравским Црнићима у којима нико одавно не памти Србе, бискупски извјештај, око 1710, исто помиње „мноштво Турака и шизматика“ . На лијевој страни Неретве, католици нису основали прву жупу (парохију) прије 1704. Први жупник био је дон Саво Вукић, полатињени Србин- „син православних родитеља“ који су га се одрекли. Школован је у високим католичким школама у Италији. У то вријеме било се населила тек неколико десетина католичких породица на простору од Попова поља, до Неретве и од Метковића, до Благаја. Нису имали ни једну богомољу, ни стан за свештеника. Извјештај надбискупа Марка Андријашевића из 1733. године потврђује бројчану надмоћ православних над католицима и унијатима у Дубравама, Крушеву, Бољунима, Храсну. Православни Срби су тада, имали свој манастир Житомислић, цркве у Тријебњу, Ошањићима, Клепцима… То је све обновљено 2-3 вијека прије на темељима порушених старих српских храмова. Од почетка 18, а нарочито у 19. вијеку настаје убрзано католичко насељавање овог краја. Ипак, у католичком попису из 1792.- „Стању душа у жупама Дубраве и Храсно“, ни једног јединог католика још није било у селу Драчеву, напримјер, које је сада потпуно католичко!(15).

Ово све ваља истаћи и Пребиловчани то треба да имају на уму, да их неко не би преварио, застрашио, или осрамотио. Пребиловци су своји на својој баштини, у Хумској земљи- војводству Светог Саве!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина