Слободна Херцеговина » БРАТСКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ТРЕБИЊЕ: Комитет Руске Федерације Орденом за „Љубав и стрпљење“ одликовао Милану Бабић

БРАТСКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ТРЕБИЊЕ: Комитет Руске Федерације Орденом за „Љубав и стрпљење“ одликовао Милану Бабић

  • Комитет за награде и титуле Руске Федерације са седиштем у Москви боравио је у Србији 28. и 29. јуна 2018. године како би уручио ордене и медаље истакнутим фирмама и појединцима који су дали значајан допринос у развоју привредне, културне, просветне, хуманитарне, спортске и друге сарадње између Русије и Србије и Републике Српске. Делегацију Комитета предводио је предсједник Владимир Иванович Шихаљејев.

– Циљ и суштина је да се награде они људи који доприносе развоју српско-руских односа. Са Русијом није тешко сарађивати и у том дијелу Друштво српско-руског пријатељства је посредовало и номиновало кандидате за ову награду – истакао је предсjедник друштва српско-руског пријатељства Слободан Николић.

Награђенима је ордење и медаље уручио председник комитета Руске федерације Владимир Шихаљејев.
– И Шабац у коме смо се данас окупили дао је допринос у изградњи дубоких братских односа са руским народом и већ по други пут у овом граду се додјељују награде заслужним људима који су уложили себе у развој братских односа међу руским и српским народом – рекао је Шихаљејев.

Медаља за хуманизам и милосрђе додељена је Епископу шабачком Лаврентију који је ово признање добио за многа дела на пољу милосрђа и љубави према ближњима.
– Руси су наша браћа који су нас увијек штитили и помагали у најтежим данима наше историје. Бог зна шта би са нама било да они нису нас заклањали пре отоманском империјом и пред многим непријатељима који су насртали на Балкан. Мене радује што се сјећамо тих лијепих гестова и то нас задужује да читав живот не заборавимо да су Руси наша браћа по вјери – рекао је владика Лаврентије.

Орден за „Љубав и стрпљење“ уручен је професорка српског језика из Требиња Милани Бабић, која преводи Књижевно удружење „Сусрет“, а пооред тога је и координатор за школску омладину Међународног Савеза „Насљедници Побједе“ за подручје Балкана и предсједник истуреног одјељења Удружења драмских писаца Србије за подручје Требиња и Републике Српске у циљу јачања културних веза међу српских земљама.

– Хвала свима који су ми отворили своја врата за сарадњу и који су увидјели значај јачег повезивања са Руском федерацијом на свим нивоима, а посебно на културном и духовном плану! Од љета Господњег 1191. од када је руски монах светогорског манастира Светог Пантелејмона дошао на двор рашког жупана Стефана Немање и одвео наше Светог Саву на велики и чудесни пут па до данас прешли смо, заједно са руском браћом, кроз многе историјске изазове – поручила је Милана Бабић.

Велико признање орден Светог Цара Николаја другог уручено је Дејану Ђерићу предузетнику из Београда. А међу награђенима био је и српски сликар Милош Шобајић. На свечан начин уручене су медаље за грађанско достојанство и за троје Шапчана. Наставници руског језика Јелици Марјановић, председници хуманитарног удружења „Ана“ Весни Милекић и новинару Драгану Филиповићу за писање о немерљивом доприносу Русије.

Орден „За професионалност, достојанство и престижну репутацију“ добила је компанија „Боксит“ Милићи, а председник компаније Рајко Дукић орден Цара Николаја II Романова.
У Милићима постоји спомен парк са бистама: Петра Великог, Кутузова, Жукова, Мендељејева,Толстоја, Достојевског, Пушкина, Јесењина, Чајковског, Шаљапина и Путина. Истовремено неколико сезона се одржава летњи Фестивал у чијем програму су надметање словенских фолклорних ансамбала, сликарска колонија и спортска такмичења.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина