Слободна Херцеговина » Билећка трилогија: Сви моји учитељи

Билећка трилогија: Сви моји учитељи

  • Следеће године навршава се седамдесет година Билећке гимназије.Када је грађена почетком педесетих она је у своје темење сабрала вјековну жудњу и жељу билећких Херцеговаца да се отисну у свијет знања, Билећка гимназија била је и остала расадник квалитетних кадрова, стручних и надарених људи.

vojo nova

Билећка гимназија није изневјерила наде својих градитеља.Под њеним сводовима сусрели су се , у дјелотворном споју, природна бистрина њене дјеце и упорност, стрпљење и ентузијазам њених професора

Само у пола вијека њеног постојања из њених клупа изашло је више од 2ооо матураната .У њеним разредима знање је даривало више од 100 наставника и професора. Поход на знање огромна већина билећких гимназијалаца крунисала је касније дипломама виших и високих школа.Десетине и десетине љекара, инжињера, истакнутих привредника. Више десетина стигло је и до највиших научних звања, магистара и доктора наука те универзитетских професора.

Capture

Билећка гимназија – Сваки њен ученик могао је након завршетка понијети солидно и поуздано знање које му омогућује успјешно даље школовање и солидно сналажење у животу.

У сусрет овом јубилеју ево једно сјећање накадашњег њеног матураната а данас уваженог проф.др Момчила Инића са Онколошког института у Београду поводом педесет година њеног рада.

„Увек, када се враћамо у прошлост и када о њој говоримо то не због ње саме него због наше садашњости и будућности.Како је прошло пола века од оснивања Билећке гимназије и тридесет година како је моја генерација у њој полагала испит зрелости покушаћу бар на кратко да освежим нека сећања на тај период.

Сигурно је, да су нам свима те најлепше године брзо протрчале поред нас, а у настојању да сагледамо шта је у њима остало од Билеће и билећке гимназије, као и шта је у њима остало од нас, видећемо да смо пуно тога изгубили, али и да смо најдрагоцијеније сачували.

Остала је љубав према малој сиромашној варошици, али прелепој и чистој, са доста сунца и камена, богатој, племенитим, мудрим , кршним и поносним људима.

Остала је љубав према најдужој понорници и њеном живописном врелу испод Билеће, љубав према херцеговачком кршу и небу као и драга успомена на „најдужу жуту кућу“ у граду, малу жељезничку станицу, и једину асвалтирану улицу, стару оронулу зграду са биоскопском двораном.

Радујем се што данас школа носи име Голуба Куреша, нашег професора математике и физике, сјајног педагога, праведног и строгог , али изузетно драгог.

Истини за вољу она се може звати и по професору Мојсију Милошевићу који нас је учио животу из историје истинама, по професору Радославу Гњату који је најзаслужнији за моје професионалнио и и животно определење и индиректно одговоран за за све моје неуспјехе и успјехе у раду.

Давно смо сазнали да је земља округла, али смо од професора Луке Шутоње научили да прецизно одређујемо стран е света и показао нам је паралеле и мердијане живота по којима се ваља кретати и висине којима треба стремити.

Школа се може звати и по професору Мирку Домаћиновићу који нас је учио „мртвом“ латинском језику или по професору Вељку Бабићу који је филозофску мисао фантастично пренио на своје ученике.

Велике заслуге припадају и професору Сеаду од кога смо сазнали којом брзином треба претрчати стазу живота и како савладавати препреке.

Такође дужно признање треба одати и професорици Стани Марушић јер смо чистоћу духа сачували учећи Његоша, Дучића и Станковића. Подједнако ценимо и све остале наше учитеље који су заиста били изузетно квалитетни људи, добри, племенити,праведни радни, људи од ауторитета и угледа.

Иначе гимназија и школа резервних официра биле су главна интелектуална снага, покретач и ослонац свих културних збивања у граду.

Школа је кипила од младих, здравих, лепих и паметних ђака. Највећи порок био им је пушење, а цигарете су куповали на комад у „Даниловој трафици“

Изгледа да је ретко где на овим просторима природа толико уложила у људе и подарила им све што није могла дати суровом“ каменом мору“ које их је окруживало.

Билећка гимназија била је и остала расадник квалитетних кадрова, стручних и надарених људи.

Сви се тако понекад и поново враћамо животу, и прошлости спуштајући се најдужим и највећим понорницама, враћамо се извору и коренима.“

(Монографија Билећка гимназија 1946- 1996)

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина