Слободна Херцеговина » БЕОГРАД, 3. ОКТОБАР 2019. ГОДИНЕ: Изложба требињског сликара Сава Рупића

БЕОГРАД, 3. ОКТОБАР 2019. ГОДИНЕ: Изложба требињског сликара Сава Рупића

  • У Галерији `73 ће у четвртак, 03. октобра 2019. г, са почетком у 19:00 часова, бити свечано отворена самостална изложба слика аутора Сава Рупића.

Рупић је Академију Уметности завршио у Новом Саду, а тренутно ради на Академији ликовних уметности у Требињу.

Иако слика већ дуже од две деценије у својој уметности увек оставља места за нешто истраживачко и нешто ново.

Рупић каже да кроз сликарство настоји да сачува радост и најлепша осећања, а радује га, каже, када његова уметност некога учини срећним. У Галерији `73 изложиће тридесетак радова различитих формата, рађених у техници уље на платну.

Инспиративно полазиште уметник проналази у амбијенту одакле је и потекао, тако да је свака његова слика инспирисана требињским колоритом и херцеговачким каменом .

О пејзажима Саве Рупића, који су доминантан мотив на његовим сликама, Драган Чихорић, историчар уметности и аутор текста за каталог, између осталог је рекао: „Ничега репетитивног нема у сликама Сава Рупића и то јесте карактеристика која у једном маху плени.

Свестан комплексне природе света који нас окружује и његове растреситости и готово енигматичне неухватљивости, одлучио је да одговори посебно подешеном поетиком. Полазећи од претпоставке интегрално уређеног пејзажа, аналитичкој демонтажи деликатно је и одлучно подвргнуо све радне чињенице властитог проседеа. Ништа није остало сигурно или скривено у некаквој инертној позадини“.

Саво Рупић рођен је у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио у Београду код професора Здравка Вајагића, Академију Уметности у Новом Саду на сликарском одсеку код професора Јована Ракиџића и мастер студије – сликарство на АЛУ Требиње.

Поред класичног уљаног сликарства изражава се у мозаику и акварелу.

Члан је УЛУБИХ-а од 2005 године.

Живи у Требињу и ради као доцент на предметима мозаик и мурал на АЛУ Требиње. До сада је имао 29 самосталних изложби.Изложба ће трајати до 16. октобра 2019.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина