Слободна Херцеговина » Београд, 12. октобар: Не пропустите дружење са Рајком Петровим Ногом

Београд, 12. октобар: Не пропустите дружење са Рајком Петровим Ногом

  • НАШИ САВРЕМЕНИЦИ, циклус разговор са живим класицима српске књижевности Учествују: Светислав Божић, Јана Алексић, Александар Милановић, Никола Маринковић и аутор
    Уредник и модератор: Весна Капор

 

rajko-petrov-nogo-750x530

 

У време тобожњег брисања граница, у време опсесије непрестано новим, опсесије поседовањем, материјализације и купопродаје у свим сферама човековог живота, књижевност остаје мера смислене потраге за идентитетом, пут од себе до света. Она је сведочење и универзално тежиште времена, континуитет у коме смо свевремено и са онима пре нас и онима што ће следити трагове. Циклус НАШИ САВРЕМЕНИЦИ везаће различите генерације писаца и читалаца. Ту, поред нас живе имена која су (о)бележила период од протеклих деценија па до данас. Овим разговорима подсећамо колико су велика и важна сећања и сведочења у њиховим редовима забележена, колико су били иновативни и храбри, мењали форме, раскринкавали систем приповедањем и успостављали нове књижевне правце, мешајући традицију са модерним сензибилитетом.

Рајко Петров Ного, засигурно је један од писаца који су дубоко у билу времена као метафизичке категорије, али и као друштвено-историјске појаве. Бележећи од непојамности и заборава, не само митологију и традицију колектива, већ и дубоку лириску нит појединца, те њихову саображеност са идентитетом као непобитнмом категоријом опстанка, он је истовремено и ризничар и критичар.
“Оваквим путевима песничког стасања Рајко Петров Ного је успео у нечем што је у поезији можда најтеже: да веран свом личном гласу и лику свој случај саобрази са судбином и духовним обрасцима целе једне културе. Отуда се његове, толико лично интониране песме не доимају више као само његове, већ и као наше заједничке”. Никола Кољевић

Рајко Петров Ного, песник, есејиста и књижевни критичар. Завршио је студије књижевности у Сарајеву а магистрирао у Београду. Пише поезију, есеје, књижевне критике. Добитник је многих награда ( Бранкове, Јован Дучића, Милан Ракић, Исидора Секулић, Десанка Максимовић, Меша Селимовић, Жичка хрисовуља….)
Неки од познатих наслова којима је писац освојио и критику и публику су: Зверињак, Лазарева субота, Нек падне снијег Господе, Нwедремано око, Јечам и калопер, Јеси ли жив, Запиши то Рајко, Преко пепела….
Изабрана дела у седам књига Рајка Петрова Нога објавили су : „Штампар Макарије“ (Београд), „Ободско слово“ (Подгорица) и „Херцеговина издаваштво“ (Требиње).

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина